Gå til sidens hovedinnhold

Har du opplevet noe fint i kirken? – gi kirkedemokratiet en sjanse!

Artikkelen er over 1 år gammel

– Jeg tror at mange mennesker, også de som ikke ukentlig sliter ned dørstokkene i kirkebyggene våre, har gode opplevelser i kirken. Nå ville jeg like om du kunne tenke deg å gi en gave tilbake i form av å stemme i kirkevalget.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Den norske kirke har strevet med demokrati gjennom mange tiår. Nå omsider er det mulig å stemme over alternative lister med ulike programmer. Første gang var for fire år siden, da Åpen folkekirke stilte lister i Borg bispedømme og flere andre steder.

Det førte til økt stemmegiving og blant annet at vi fikk flertall, og kunne innføre kirkelig vigsel for alle som ønsker det. Nå ønsker vi at dette gjentas, og at de mange reformene som skal gjennomføres skjer med samme åpenhet, slik at enhver som ønsker, hører hjemme i kirken der de er.

Kunne du tenke deg å stemme i kirkevalget, tro? Jeg håper det – stemmelokalene finner du på ditt stemmested, og vil du forhåndsstemme, finner du hvor det skjer på nettet.

Jeg gjorde tjeneste som prest for mange år siden, og husker særlig med stor glede de øyeblikkene vi kunne dele de viktige begivenhetene i livet, som dåp og ekteskap. Ikke minst var begravelsene betagende. Der kunne vi samle opp et fullført livsløp med takknemlighet i et verdig rituale.

Jeg tror at mange mennesker, også de som ikke ukentlig sliter ned dørstokkene i kirkebyggene våre, har gode opplevelser i kirken. Nå ville jeg like om du kunne tenke deg å gi en gave tilbake i form av å stemme i kirkevalget.

Kirken har i nesten hele min levetid vært styrt temmelig hardhendt av konservativt sinnede folk som har avgrenset kirken fra samfunnet. Men også i vårt bispedømme har det skjedd en positiv utvikling de siste årene, ikke minst fordi presteutdanningen er blitt bedre og åpnere, slik at alminnelige folk kan si og tenke som de gjør, uten å engste seg for å bli uglesett. Lenge var det å tenke seg demokrati og valg lite populært.

Les også

Bruk stemmeretten i kirkevalget! Det handler ikke om grad av tro

Nå kan vi velge mellom alternativer, og da er det flott om alle som har berøringspunkter med kirken kan gi sitt besyv med om hvordan den skal se ut! Stortinget har gitt kirken frihet, men på vilkår at demokratiet fungerer der.

Vi i Åpen folkekirke ønsker at kirken skal være vendt til alminnelige menneskers liv og spørsmål. Vi er ikke bedrevitende, men undrer oss over livet og alt som skjer. Vi ønsker å dele troen på evangeliet, og at dette kan prege både kirken og lokalsamfunnet. Vi har ansvar for alt som lever, for klima og framtidige generasjoner, og for at de som kommer til oss, blir tatt imot med verdighet og omtanke.

Om du stemmer på oss, gjerne også på meg, kan du bestemme hvem som sitter i bispedømmerådet, og dermed også Kirkemøtet. Kirkemøtet er kirkens storting, og skal blant annet bestemme om vi fortsatt skal ha vigsel for alle som ønsker det (den såkalte Bønnelisten vil ha omkamp om dette, og det gjelder dessverre også for en del av dem som står på den såkalte Nominasjonskomiteens liste).

Alle som kjenner tilknytning sterk eller svak gjør en tjeneste ved å stemme. Det tar bare et par minutter! Gi stemme og blir hørt!

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.