– Vet du om noen ledige trafikklærere, så send dem til meg, spøker Mette Saxsæter.

Hun er kundekonsulent ved Wright trafikkskole i Fredrikstad.

For tiden søker Wright en eller to nye trafikklærere ifølge Saxsæter.

Låner trafikklærere

– Wright er en stor landsdekkende kjøreskole med kontorer og lærere i de fleste østfoldbyene. Vi kan låne trafikklærere av hverandre. Akkurat nå er vi to faste trafikklærere og en som vi har på lån for å hjelpe til i Fredrikstad.

– Det er et stort underskudd på trafikklærere, sier hun.

Kine Løken Syverud er daglig leder i Pers trafikkskole, og er slett ikke uenig i at det er en mangel på trafikklærere selv om Pers trafikkskole har dekket sitt behov for øyeblikket.

Ikke en eneste søker

– Den siste vi ansatte kom fra en annen trafikkskole. Han ble ansatt første september i år. Det er få søkere når vi lyser jobber ledig. Det har hendt at vi ikke har fått en eneste søknad, sier hun.

Pers har dekket behovet for trafikklærere for bil, men MC-lærere er i en klasse for seg.

– Det er et ufattelig stort trykk på MC. Når vi åpner for å tegne seg til kurs for 2023 -esongen den 31. oktober, altså neste måned, blir alle kurs fulltegnet i løpet av den dagen, sier hun.

Pers trafikkskole har 2,5 MC-lærere. De er sesongarbeidere og jobber som trafikklærere på vanlig bil i vinterhalvåret.

– Det har vært en rar sesong for MC på Hafslund trafikkstasjon, men jeg forventer at det blir bedre neste år, sier hun.

Det er kun to steder i landet man kan utdanne seg til trafikklærer. Utdannelsen er toårig og foregår på Nord universitetet i Stjørdal. Der er det 100 studieplasser.

Oslo Met har en avdeling med 25 studieplasser i Lillestrøm, men studiet tilbys ikke i 2022.

Har ansatt sensorer

– De tilbakemeldingene vi får fra trafikkskolene tyder på at de er fornøyde. Det er fortsatt noe ventetid, men vi har ledige timer hver uke, sier kontorsjef Siw Bankerud ved trafikkstasjonen på Hafslund.

Hun forteller at hun har ansatt flere sensorer i to omganger det siste året. I alt sju nye sensorer siden sommeren 2021.

– Vi har fortsatt utfordringer med at vi ikke er like godt dekket i alle klasser. På MC og tung bil er det ikke godt nok. Vi har en sensorer under utdanning, så det blir en bedring med tung bil sensorene allerede i høst, mens to sensorer vil være ferdig utdannet til MC-sensorer juli neste år, sier hun.