LOKALT HÅP: Magnus Bøen (16) er en av de lokale fra Fredrikstad som skal delta under NM i skateboard. I sommerferien bor han omtrent i skateanlegget på Steffensjordet.
Erik Hagen

– Håper NM kan øke skate-interessen

Neste helg arrangeres NM i skating i Fredrikstad. En idrett hvor Fredrikstad er i en særstilling hva gjelder anlegg, og miljøet er voksende.
Av
Publisert

I 1978 valgte regjeringen under daværende Statsminitster, Odvar Nordli, som eneste land i verden å innføre totalforbud mot skateboard, eller på godt norsk rullebrett. Elleve år senere opphevet Gro Harlem Brundtland-regjeringen dette forbudet i 1989. Siden har skateboard-miljøet vært voksende, og NM har vært arrangert hvert eneste år siden. I år er Fredrikstad for første gang vertskap når det skal konkurreres i det 26. Norgesmesterskapet i skateboarding. Konkurransene skal foregå på det nye skateanlegget på Steffensjordet.

Mer enn bare et NM

Mesterskapet arrangeres av Norsk Organisasjon for Rullebrett (NORB). Det er også de som har arrangert NM i skateboard de siste 26 årene. 44 år gamle Joakim Wang har de siste 13 årene vært ansvarlig for mesterskapet, og det er han som holder i spakene når konkurransen kommer til Fredrikstad.

SJEF: For trettende gang er Joakim Wang ansvarlig og primus motor for NM i skateboard.

SJEF: For trettende gang er Joakim Wang ansvarlig og primus motor for NM i skateboard.

– NM har hatt en stor utvikling gjennom årene. Nå har det utviklet seg til å bli noe mye større enn bare et NM. Det er kunstutstillinger, filmfremvisninger og innsamlinger til veldedige formål. Vi skal også ha en rampe ut mot vannet, så folk kan hoppe på skateboard ut i Glomma, det bør bli et bra show, forteller han.

Hoppkonkurransen er i samarbeid med Fredriksstad Blad og 7-eleven og går ved navnet «7-Eleven best trick».

– Noen av Norges sprekeste skatere stiller i denne svært uhøytidelig konkurransen, med ekstremt stor underholdningsverdi, skriver arrangøren i NM-programmet.

Wang forteller at for skatere fra forskjellige deler av landet er det ikke bare en konkurranse, men muligheten for å skaffe nye venner.

– NM fungerer fint som en arena for å bli kjent med skatere fra andre steder i landet. Det er ikke uvanlig at folk blir kjent under NM, og knytter vennskap. Senere kan man besøke hverandre og få gratis overnatting mens man får skatet i en annen by. På den måten blir flere kjent med hverandre i det norske skatemiljøet, forklarer Wang.

NORB har fått omkring 100.000 kroner i støtte fra Fredrikstad kommune for å arrangere mesterskapet, det utgjør omkring 30 prosent av budsjettet, forteller arrangementsansvarlig Wang. Han forventer at mesterskapet vil skape interesse.

– Det kommer omtrent 300 deltagere, og vi anslår vi rundt 1.000 tilskuere. Så vil det kanskje også skape ekstra interesse fra lokale. Det legger rammen for en helg med godt liv, sier han.

Med 300 skatere ser han også for seg enkelte utfordringer.

– Vi vurderer å kjøre enveiskjøring på oppvarmingen. 300 skatere skal varme opp på en gang, de lokale kjenner banen og kan sikkert tenke seg å varme opp i gatene, men det kan ikke alle andre. Det kan fort bli kaos, humrer han.

I en særstilling med anlegg

På anleggssiden har skatere i Fredrikstad fått en real opprustning de siste årene. I september 2014 sto den innendørs skatehallen på Lisleby klar, etter iherdig dugnadsinnsats fra det lokale skatemiljøet. Mens skateanlegget på Steffensjordet også ble satt opp i fjor og dermed ga lokale skatere en egen lekegrind i sentrum. Wang er klar på at Fredrikstad-skatere er heldige med gode anlegg.

– Det er svært få byer som har to moderne skateanlegg, sånn sett er Fredrikstad i særstilling når det kommer til anlegg, forklarer han.

SKATEGJENG: Fra venstre: Fredrik Engseth, Kim André Gretland Bergum, Magnus Bøen, Aleksander Mellegård, Viktor Lier Hansen, Emil Andreas Eriksen og Ludvig Syversen.

SKATEGJENG: Fra venstre: Fredrik Engseth, Kim André Gretland Bergum, Magnus Bøen, Aleksander Mellegård, Viktor Lier Hansen, Emil Andreas Eriksen og Ludvig Syversen.

Dermed kan Wang også være trygg på om at regnet skal komme, så har NORB en god reserveløsning.

– Det er en glimrende reserveløsning, men det skal mye regn til for at vi flytter det inn. Betong tørker fort, og det ville vært en publikumsnedtur å måttet ha det inne, påpeker han.

Voksende miljø

Wang, som selv kommer fra Oslo, mener det er et godt miljø for skateboard i Fredrikstad, og håper NM kan ha en positiv effekt.

– Det er mange gode skatere i Fredrikstad, forhåpentligvis vil NM få opp interessen enda mer, det er også grunnen til at NM hvert år er på nye steder, forklarer han.

En som allerede har skateinteressen på stell er 16 år gamle Magnus Bøen fra Fredrikstad. Han er klar for NM, hvor han for første gang skal delta i seniorklassen og ikke junior. Han bekrefter også at med nye anlegg kommer det stadig flere folk, både skatere, samt andre som driver med BMX, rulleskøyter eller sparkesykkel.

– Jeg er derfor litt usikker på hvor godt jeg vil hevde meg. Det er første gang på seniornivå, og det er høyt nivå der. Jeg kom på 9. plass i junior i fjor, men jeg har blitt ganske mye bedre det siste året, forklarer 16-åringen.

TRIKS: Magnus Bøen (16) drømmer om finale i NM om han greier det perfekte run. Her viser han frem noe av sitt trikserepertoar på rullebrettet.

TRIKS: Magnus Bøen (16) drømmer om finale i NM om han greier det perfekte run. Her viser han frem noe av sitt trikserepertoar på rullebrettet.

Han tror hjemmebanefordelen kan bli en liten fordel.

– Jeg kjenner banen her godt, og den er vanskelig å kjøre, så kanskje en liten fordel, svarer han.

Ufortjent stempel

Både Wang og Bøen er kjent med det lite attraktive stempelet brettkjørerne har fått. Fordommene mot miljøet går gjerne i at de driver gatelangs og at det er utstrakt bruk av hasj.

– Når man ser en skater sitte ute, sliten etter å ha skatet hele dagen, og er møkkete i klærne, så er det fort lett å få et dårlig inntrykk, uten at det nødvendigvis gir riktig inntrykk, medgir Wang.

Bøen mener stempelet er ufortjent og overdrevet.

– Enkelte snakker om skatemiljøet som om alle røker hasj. Sånn har jeg aldri opplevd det, det er sterkt overdrevet. Klart det er noen få som gjør noe dumt, men sånn er det i alle miljøer, forteller den unge skateren.

– Det stempelet er noe vi har jobbet beinhardt med å bli kvitt. På toppnivå er dessuten skateboard toppidrett, det går ikke an å kombinere med dop. På den positive siden har vi aldri hatt noen problemer med at skatere har brukt prestasjonsfremmende midler, oppsummerer Wang.

Jenter på gang

I tillegg til NM vil arrangøren også kjøre en jentecamp i innendørsanlegget på Lisleby fredag kveld.

– Jentene er en voksende, men liten gruppe av miljøet. Mange steder har de egne jentekvelder, hvor jentene kan utvikle seg i fred og ro, og la seg inspirere av hverandre. Internasjonalt har dog Norge noen svært gode kvinnelige skatere, i Tonje Pedersen og Kristina Westad, sistnevnte er faktisk to ganger europamester, forteller Wang.

En livsstil

Mens andre mer tradisjonelle idretter er preget av organiserte treninger, er det annerledes innenfor skatingen er annerledes.

SIKKERHET: Hjelmen er på når skjebnen skal utfordres i skateparken for Emil Andreas Eriksen.

SIKKERHET: Hjelmen er på når skjebnen skal utfordres i skateparken for Emil Andreas Eriksen.

– Det er ikke organiserte treninger, men man samles og skater hele dagen eller kvelder. Man lærer av hverandre og er kreativ på egen hånd. Det skaper et helt unik miljø, forklarer Wang.

Også Bøen fra Fredrikstad forteller at skatingen har gitt han mye igjen sosialt, etter at han begynte for fire år siden.

– Nå som det er ferie fra skole, så er egentlig skating det eneste jeg gjør, i tillegg til å spise da. De vennene jeg har skater, og det er i det miljøet jeg får andre nye venner, forteller Bøen.

I Norge, så har NORB også valgt å definere skating som en kultur, og ikke en idrett. dermed er de ikke en del av Norges Idrettsforbund. Skateboard er heller ikke på OL-programmet, noe NORB også har et klart standpunkt om at skateboard ikke bør være. Årsaken er at mange ikke identifiserer seg med konkurranse-fokuset og dyr king av vinnerkultur slik man ofte ser i mange idretter.

Skyhøyt nivå

Wang har forhåpninger om at en lokal Fredrikstad-skater kan markere seg. Bøen har som nevnt håp om å kunne komme seg til en finale med et perfekt run. Wang trekker Bøhn frem som en god norsk skater, men er også klar på at nivået blant de beste er skyhøyt.

– De beste som kommer er vanvittig gode. Det er skatere som hevder seg godt og vinner internasjonalt. Regjerende NM-mester Gard Vaara, Kevin Bekker, Karsten Kleppa er bare noen av de helt råeste som kommer. Du trenger ikke være skateinteressert for å skjønne at det er stor idrett når de dundrer på i 50 kilometer, forteller Wang.

Dette er også skatere lokale unggutter gleder seg til å se.

– Jeg skal følge med på NM, og gleder meg spesielt til å se de beste skaterne i landet. Jeg har aldri sett dem før, og håper å lære noe kult av å se dem, sier 13 år gamle Kim André Gretland Bergum.

RAIL: Kim André Gretland Bergum har full kontroll, mens han kjører over railen.

RAIL: Kim André Gretland Bergum har full kontroll, mens han kjører over railen.

Det konkurreres i fire forskjellige grener i NM. Tre av dem vil foregå i skateparken, mens den siste Game og S.K. A. T. E vil skje på en flat asfaltflate.

– Det er en konkurranse som ligner gris i fotball. En skater gjør et triks, så skal den neste kopiere det. Klarer han ikke får han én bokstav. Når du har fått S.K. A. T. E, da er du ute, forklarer Wang.

Hvem som vinner vil bli avgjort av fire dommere, som sitter i en lift og følger konkurranse åtte meter over bakken.

– Det er en bedømming som går på skjønn. Dermed er det også en viktig oppgave for oss som arrangerer og skaffe dommere med ulikt syn på skating, så det dermed blir en sammensatt og rettferdig vurdering, forklarer Wang.

Grenene

Street: Den mest populære grenen innen skate siden første Norbnm som ble arrangert i 1989. En streetpark er et større område med flater, nivåforskjeller og varierende utfordringer å skate på som ligner de man kan finne i gater, parker og plasser. En streetpark bør, som et minimum, ha trapper, handrailer, curbs, manual, hip og gap. Videre bør den ha banker og quarterpiper som sikrer god flyt og fart.

Vertramp: Er en forkortelse for vertikal ramp som betyr en ramp som er loddrett på toppen. En stor U-formet bane med en høyde på minst 3 meter. Vertramp er den eldste og for mange den mest spektakulære grenen av alle. Vertramp er mindre utbredt enn de andre grenene, og noen år har denne grenen hatt en egen dato og arena.

Bowl: En bowl er en skålformet ramp der man kan skate alle retninger. En bowl kan ha varierende former. Bowls er ikke loddrette på toppen, og inviterer til variert bueskating på en litt annen måte en vertsramp.

Game of S.K. A. T. E: Ble innført som NORBNM-gren i 2009 i Fysakhallen i Bergen. To eller flere deltagere gjør ett og ett triks på flatt underlag. Konkurransen følger et utslagningssytem uten dommere forankret i om man klarer eller ikke klarer et triks.