Gå til sidens hovedinnhold

Håper jugend-bygningene kan inspirere arkitekter

Artikkelen er over 1 år gammel

– Mange vil hevde at trivselsfaktoren i mange norske byer har sunket. De estetiske kvalitetene har blitt fortrengt av funksjonelle, vekstfilosofiske planleggingsprinsipper, skriver Gretha Thuen.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


I Fredrikstad er vi heldige som har Storgata med vakker jugendstilarkitektur. Et særlig kjennetegn for denne stilen var bruken av kurvede linjer som etterlignet formene til planter og blomster. Samspill med naturen er en bærende tanke. Grønne lunger med planter og trær hører også hjemme i jugendstilens grunntanke.

Mange vil hevde at trivselsfaktoren i mange norske byer har sunket. De estetiske kvalitetene har blitt fortrengt av funksjonelle, vekstfilosofiske planleggingsprinsipper.

Har vi i Fredrikstad vært for lite bevisst på den arkitektoniske kulturskatten vi har? Jeg mener at Fredrikstads jugendstilarkitektur kan bidra til å gjøre byen unik og attraktiv for byens innbyggere, og at det styrker Fredrikstad som reisedestinasjon. Derfor er det trist at byutviklingsprosjekter og turistbrosjyrer knapt nevner denne arkitekturen.

Når vi anlegger nye torg i tilknytning til Storgata, er det merkelig at det hovedsakelig velges granitt som byggemateriale. Torgene fremstår som flotte, men kanskje litt kalde i sin uttrykksform? Dersom vi hadde respektert bygningene som er i Storgata burde det kanskje heller vært anlagt grønne lunger siden hager er en viktig del av jugendfilosofien?

Les også

Dette herskapshuset fra 1903 kan bli ditt – for 13 millioner kroner

Jeg er glad for at det synes å være en våknende interesse for arkitektur i Fredrikstad. Det er å håpe at jugendbygningene kan være en inspirasjonskilde for arkitekter at det resulterer i samspill mellom ny og gammel bebyggelse i sentrum. På denne måten kan vi videreutvikle de enestående arkitektoniske og bymessige kvalitetene Fredrikstad sentrum har.

Stadig legges det frem nye byutviklingsprosjekter som skal gjøre Fredrikstad attraktiv i fremtiden. Da er det avgjørende at det kulturhistoriske bygningsmiljøet står sentralt.

Les også

Storgata blir mer vital med færre biler

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 08:00.