Han vil invitere venner og familie fra andre byer og distrikter til å feriere i Fredrikstad i sommer.

Torsdag fikk formannskapet en statusrapport om Tall Ships Races i 2023, og også ordfører Siri Martinsen (Ap) oppfordrer innbyggerne til å delta.

Det viktige nå å holde av dagene i kalenderen og planlegge ferien deretter.

37 påmeldte skuter så langt

Så langt er det 37 påmeldte skuter, men påmeldingsfristen går ikke ut før 1. mai.

Prosjektleder Knut R. Hansen fortalte politikerne at disse 37 skutene til sammen strekker seg over en kailengde på 1,36 kilometer, og det er all grunn til å tro at det kan bli minst 50 skuter i alt, som er målet.

En av skutene som kommer er den indonesiske Bima Suci, blant verdens største, med sine 111,2 meter i lengde.

Åpningsseremonien holdes lørdag 15. juli, men også fredag 14. juli blir hektisk, med ankommende båter.

Festen slutter tirsdag 18. juli, med utseilingen fra byen, som også i år vil vare i flere timer med start klokka 14.

Prosjektleder Hansen minnet om at kveldsarrangementer under Tall Ships Races er åpne for alle og gratis, noe som er verdt å merke seg i disse økonomiske tider.

– I en tid med høye strømpriser, økende renter og andre utgifter, håper vi innbyggerne stiller opp og bruker egen by, sa han.

De siste dagene har det kommet informasjon om flere av artistene, senest Jimmy Smash og Oscar Danielsen med band, begge spiller i Biblioteksparken.

Trenger 400 frivillige

Årets utgave av Tall Ships Races har behov for 400 frivillige, halvparten dekkes gjennom kommunes egne rekrutteringskanaler, og halvparten gjennom ideelle foreninger som Lions, Kiwanis og Rotary.

Så langt er det registrert 174 frivillige, og det ser lyst ut også for oppslutningen av frivillige, meldte prosjektleder Hansen.

Hovedscenen er lagt til Biblioteksparken, men det blir også en rekke arrangementer på Isegran, i Gamlebyen, Værste og på Glommen Brygge. Hele byen tas i bruk. På Dampskipsbrygga skal Oslo Vegetarfestival stå for servering.

Som i 2019 blir det et rikholdig program, med arrangementer for deltagende ungdom og annet mannskap, parade gjennom byen, nærmest et karneval i byen, og kapteinens middag.

Festen for deltagere (crew party) er lagt til sveisehall 1 hos Jotne, og kapteinens middag til bibliotekets aula.

Satser på buss og ferge

Arrangørene ønsker at så mange som mulig lar bilen stå disse dagene, det blir satt opp flere fergeavganger, og det blir enten buss for en tier eller gratis buss. Det kommer mer informasjon om buss- og fergetilbudet snart.

Erik Skauen (MDG) ville vite om arrangørene også satser på ferge mellom Fredrikstad og Sarpsborg, med bruk av tidligere fergeleier langs elva.

Prosjektleder Knut R. Hansen kunne fortelle at Ny-Vigra skal brukes som ferge mellom Sarpsborg og Fredrikstad, D/S Hvaler skal settes i trafikk, og det blir bred satsing på båttransport disse dagene.

Store summer for næringslivet

I 2019 bestilte arrangørene en analyse om de økonomiske ringvirkningene av Tall Ships Races, fra PwC.

Den viste at den totale verdiskapningen fra skutefesten lokalt og regionalt kom opp i hele 68,1 millioner kroner.

Hotellene hadde fullt belegg, og taxinæringen hadde over 70 prosent økning.

Tall Ships Races vil også i år bli et viktig bidrag til årsresultatet.

– Det er bare å glede seg, sa prosjektleder Knut R. Hansen.