Hans Nielsen Hauges etterkommere ut mot homo-klausul

Omstridt: Hans Nielsen Hauge Videregående Skole eies av Norsk Luthersk Misjonssamband. foto: Kent Inge Olsen

Omstridt: Hans Nielsen Hauge Videregående Skole eies av Norsk Luthersk Misjonssamband. foto: Kent Inge Olsen

Av og
Artikkelen er over 4 år gammel

Etterkommere etter Hans Nielsen Hauge mener hans navn svertes i Norsk Luthersk Misjonssambands regler for ansatte.

DEL

Ansatte i forbundet, deriblant ved nystartede Hans Nielsen Hauge videregående i Fredrikstad, må være lojale mot grunnverdier hvor man tar avstand fra homofili. Flere av Hauges etterkommere reagerer.

– Forvaltningen av hans navn og virke er det som sjokkerer her, sier Morten Stenseng Gulbrandsen, som er gift med en av Hauges direkte etterkommere og bosatt i Gamlebyen.

Han mener skolen ikke bør bruke navnet i markedsføring og sier familien oppfatter homofilihåndteringen som sverting av predikantens navn.

Han får støtte av Hauges eget tipptippoldebarn, Ole Andreas Møllerløkken. 79-åringen er pensjonert sogneprest i Trondheim.

– Misjonssambandet har sitt syn og står for det. Det må de gjøre som de vil med. Men de kan ikke innkassere Hauges navn til å forfekte det synet, sier han bestemt.

– Han hadde blant annet et radikalt kvinnesyn og hevdet veldig sterkt alle menneskers likeverd, kvinne som mann. Han tok kvinner inn i ledelse, påpeker Møllerløkken. Han fremhever at Hauge forente sin tro med et sterkt samfunnsansvar.

Det var ingen homofilidebatt på Hauges egen tid, men etterkommerne mener Hauges virke viser at han i dagens debatt ville ha vært en forkjemper for homofiles rettigheter.

Morten Stenseng Gulbrandsen tenker også på ungdom:

— Når vi vet hvor usikre mange unge er i forhold til seksualitet, hvordan skal de oppfatte en sånn skole? Dette er virkelig verdt å ta opp, sier han.

Rektor Hanne Tulluan svarer:

– Grunnen til at vi valgte Hans Nielsen Hauge som navn er at han var en viktig og nyskapende person i Østfold. Hva han hadde ment om dagens debatt er vanskelig å si, vi tar uansett til etterretning at hans etterkommere synes det er beklagelig at hans navn blir knyttet opp mot skolens verdidokumenter.

Hun ønsker ikke å si noe mer om saken.

Artikkeltags