Gå til sidens hovedinnhold

Gummigranulat fra bildekk – fra et miljøproblem til et annet

Artikkelen er over 1 år gammel

– Brukte bildekk er et miljøproblem. De blir ikke plutselig miljøvennlige av at vi maler dem opp, skriver Andreas Lervik og mener Viken fylkesting må videreføre Østfolds ønske om ikke å bruke gummigranulat i kunstgressanlegg.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Fylkestinget i Østfold vedtok for noe tid siden at man ikke ønsket å gi støtte til nye kunstgressanlegg som bruker gummigranulat som innfyll. Noen idrettslag tok hansken og vi har nå kunstgressanlegg blant annet i Råde som bruker sand som innfyll.

Andre idrettslag ligger på været. «Kanskje Viken fylkeskommune bestemmer noe annet» er ryktet som går. Vel, fellesnemnda har vedtatt at man ønsker å få bruken av gummigranulat ned til et absolutt minimum. Sågar har fellesnemnda vedtatt av reglene vi har i Østfold skal videreføres frem til vi får vedtatt nye regler. Det kan ta sin tid.

Det har både blitt klapp på skuldra og kjeft å få for vårt vedtak. Tross kjeft mener jeg at det eneste fornuftige vi kan gjøre, er å si nei til fortsatt bruk av gummigranulat fra bildekk. Oppmalte gummidekk hører ikke hjemme på idrettsanlegg eller på en fotballbane. De hører ikke hjemme i nærmiljøet rundt fotballbanen. De hører ikke hjemme i kommunenes overvann-nett. De hører ikke hjemme i gangen din hjemme. Ei heller på badet ditt.

For det er det som skjer. Når man ikke har god kontroll så får man gummigranulat på avveie. Dere, vi har ikke kontroll. Det er slike bilgummibiter snart over alt. De har allerede kommet inn i kretsløpet vårt. Der hører de ikke hjemme. Brukte bildekk er et miljøproblem. De blir ikke plutselig miljøvennlige av at vi maler dem opp. La bildekkbransjen håndtere sine egne miljøproblemer, også får vi gjennom vedtak som det fylkestinget i Østfold har gjort, bidra til at kunstgressbransjen heretter leverer kunstgress som bruker alternativt innfyll.

Vårt vedtak er et miljøtiltak – til det beste for naturen vår. Til det beste for ungene våre. Til det beste for vår felles fremtid.


Les også

Nå legges de omstridte kunstgressbanene

Kommentarer til denne saken