Vi kunne smile litt skjevt av ungdommene som betingelsesløst la skylden på tidlig skjenkestopp for at de ålte seg inn i en bekmørk grotte for å drikke videre og danse etter midnatt i Oslo lørdag.

Festen endte med kullosforgiftning og hjerneskade for de verst rammede festdeltakerne, men flere av ungdommene er etter sigende klare for ny fest neste helg. La oss håpe at politiet har god etterretning og slår hardt ned på alle forsøk til ulovlige og smittefarlige undergrunnsparties heretter.

Det er derimot umulig å trekke på smilebåndet av de voksne ansvarlige for at den islamske foreningen Al-Ghadir kjøpte et bolighus med garasje i Skjeberg, som de siste ukene er brukt til ulovlig forsamlingshus.

Desto mindre av at de inviterte til en 13 dager lang feiring av en muslimsk høytid i bygget, der det på søndag skal ha vært 170 mennesker.

Ledere i Al-Ghadir bedyrer at de har vært nøye med avstand og spriting av hender, mens en deltaker på feiringen forteller til NRK at det var folk tett i tett, mye kyssing og klemming.

Den foreløpige fasiten av dumskapen er grim lesning: Over hundre smittede i Fredrikstad og Sarpsborg og mer enn tusen utenforstående rammet i form av omfattende karantener på en rekke skoler.

Det har vært snakket mye om koronaskam. Jeg er klar over at denne kommentaren kan beskyldes for å skape nettopp mer av dét. Derfor vil jeg skynde meg å si at det nå påhviler oss voksne et særlig ansvar for å fortelle skolebarna våre at dette er nettopp de voksnes ansvar. Det er voksne som smitter barn - bare sjelden skjer det omvendt.

Og når det gjelder de voksne som deltok på den presumptivt ulovlige feiringen i det ulovlige forsamlingshuset i Skjeberg, så kan de få lov til å skamme seg litt nå. Akkurat som arrangørene av grottefesten forhåpentlig gjør det.

Så får vi stole på at rettssamfunnet gir mer formelle straffereaksjoner der det er berettiget.