Denne utsikten har du aldri tidligere sett i Fredrikstad

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Fra toppen av det nye Rambøll-bygget på Værste får du et helt nytt perspektiv på byen.

DEL

Rambøll-bygget, eller Værstetorvet 1, som det offisielt skal hete, ble åpnet igår. To av de første som gikk ut på den store terrassen på toppen av bygget var Ingrid Lundh og Anne Therese Hovland fra Sparebank 1 Finans. Ett av 11 selskaper som skal flytte inn i bygget.

- Herfra sr vi byen på en hel ny måte, sa de to nyinnflyttede. Utsikten er så spesiell at det skal monteres en utsiktskikkert på terrassen.

For folk flest blir ikke toppterrasse, men tvert imot første etasje i nybygget mest interessant. Her er det klart at en stor aktør innen uteliv/restaurantbransjen skal inn. Men Øivind Kvamme som er ansvarlig for utleie vil ikke røpe hvem det er fordi forhandlingene ikke er sluttført.

Værste-sjef Trond Delbekk var naturlig nok storfornøyd med nybygget.

– Vi har skapt et bygg som folk legger merke til. Et signalbygg med «wow-faktor».

Mange leietaker og 160 ansatte

11 leietagere har flyttet inn. De er: Rambøll (største leietaker), IT-kjempen Atea, Griff Arkitektur, interiørfirmaet «Rom for flere», Meter Arkitektur, Monica Stavem Design, 365 Design, Hammerstad Maskin, Altikran, Sparebank 1 Finans Østlandet, Metra Næringsmegling AS  og Integrert Byggrådgivning.

– En utfordring er at det kommer et nybygg tvers over veien som i en periode vil påvirke omsetningen til serveringsstedet i første etasje.

– Det er en problemstilling som påvirker forhandlingene.

Detter sier Øivind Kvammen.

De som allerede har flyttet inn er fornøyd. Med ulike interiørløsninger i hver etasje. Med halvåpne kontorlandskap der det også er rom for små atskilte rom.

Kostet 100 millioner

Med to store terrasser østvendt med kjempeutsikt mot byen. Innenfor terrassene er det kantiner.

– Bygget har en kostnadsramme på omkring 100 millioner kroner, og det vi er spesielt fornøyd med er at dette har gitt oppdrag til en rekke lokale underleverandører, sier prosjektleder Roy Jakobsen i Værste.

Griff Arkitektur har tegnet bygget. De har også flyttet inn sammen med

Bygget har en teknisk ventilasjonsløsning som kun tre andre bygninger i Norge har.

Ventilasjonen er integrert i gulvkonstruksjonen, i stedet for i himlingen.

– Det gir en naturlig luftstrøm (kald luft nedenfra som naturlig stiger opp når den blir oppvarmet i rommet) som sparer store mengder energi i forhold til når man må pumpe luften ned fra kanaler i himlingen, sier Roy Jakobsen.

Fire bygg i Norge har denne teknologien. Det er ett bygg i Trondheim, ett i Bergen, Rambøll-bygget på Værste og nybygget på Wilbergjordet.

Ordfører Jon-Ivar Nygård åpnet bygget gjennom å knuse en sjampanjeflaske i gulvet (utendørs).

Han er spesielt fornøyd med at Værstetorvet 1, som blir adressen etter hvert, huser 160 høykompetansearbeidsplasser. – Dette bygget og denne utviklingen er helt i tråd med det kommunen ønsker, sa Nygård.

LES OGSÅ: Enormt sug etter leiligheter i sentrum

Artikkeltags