Jobbet 1.400 vikartimer for Fredrikstad kommune – krever større fast stilling

EKSTRAVAKTER: Her, på Gressvik sykehjem, jobbet Piman Rashed Goman i fjor 1.400 timer ekstra i tillegg til sin stillingsbrøk på 20 prosent. (Arkivfoto: Kent Inge Olsen)

EKSTRAVAKTER: Her, på Gressvik sykehjem, jobbet Piman Rashed Goman i fjor 1.400 timer ekstra i tillegg til sin stillingsbrøk på 20 prosent. (Arkivfoto: Kent Inge Olsen)

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

I tillegg til 20 prosent stilling jobbet Piman Rashed Goma i fjor 1.400 timer ekstra. Fagforbundets Pål Hauge Christiansen er klar på at dette gir rett på en høyere stillingsprosent.

DEL

Siden hun fikk fagbrev som helsefagarbeider i 2011 har 23 år gamle Piman jobbet deltid i en 20-prosent-stilling ved Gressvik sykehjem.

LES OGSÅ: – Litt av en julegave

Hun ønsker å jobbe mer, og overfor Fagbladet legger hun ikke skjul på at det er vanskelig å være deltidsansatt og avhengig av ekstravakter for å få endene til å møtes.

– Det er ganske ubehagelig. Jeg vet aldri når jeg får vakter, og det blir derfor vanskelig å planlegge dagene som kommer, sier hun.

–Jeg har jobbet mye, og ofte på «røde dager». Jeg mener selv jeg fortjener en større fast stilling nå, sier hun.

Piman ønsker ikke å stå frem på bilde i Fredriksstad Blad.

Ny regel gir rett

Hovedtillitsvalgt for Fagforbundet, Pål Hauge Christiansen i Fredrikstad kommune, mener absolutt Piman bør ha god grunn til å få sitt ønske oppfylt.

DRØYT: Pål Hauge Christiansen ble svært overrasket da han gikk gjennom timelistene.  (Foto: Fagbladet)

Det på grunn av en lovendring som trådte i kraft 1. januar 2014, men fikk virkning først fra årsskiftet. Den sier at deltidsansatte har rett til å kreve stilling tilsvarende det de faktisk har jobbet siste året.

– Jeg fikk hennes timelister og lønnsslipper, og må si jeg ble overrasket, sier Hauge Christiansen.

– Vi har regnet ut at Piman i fjor jobbet 1.400 timer i tillegg til den 20-prosent-stillingen hun er ansatt i. Det er et vanvittig timetall, sier han.

LES OGSÅ: Advarer mot tøffere arbeidsliv

I timer tilsvarer det tilnærmet en stilling i full tid, og fagforbundet har nå, på vegne av Piman, levert inn krav til Fredrikstad kommune om ansettelse i en større stillingsbrøk.

Og Hauge Christiansen opplyser at tilfellet Piman slett ikke er en isolert sak.

Opp mot hundre?

– Så langt har vi fått henvendelser fra rundt 40 medlemmer av Fagforbundet som jobber innenfor helse- og velferd i kommunen. De krever alle økt stillingsprosent.

– Fortsetter denne pågangen, ser jeg ikke bort fra at det kan dreie seg opp mot hundre ansatte, tror han.

LES OGSÅ: Vil lokke med 2.000 kroner ekstra per helg

Han er klar på hvorfor problemet er der.

– Grunnbemanningen er for lav i helse- og velferd, noe vi har påpekt overfor kommunen gjennom flere år. Det gir stor sårbarhet ved sykdom og annet fravær.

Han undres over hvorfor ikke kommunen kan tilby nyutdannede helsefagarbeidere en full stilling, når man allikevel ender opp med å jobbe et timetall som tilsvarer det.

Nina Tangnæs Grønvold, kommunalsjef for helse og velferd, blir også overrasket over Pimans 1.400 timer.

– 1.400 timer høres ut som et helt spesielt eksempel, og jeg vil gjerne ta en titt på det. Ut over det ønsker jeg ikke å kommentere enkeltsaker uten å ha satt meg grundig inn i den, sier hun.

Når det gjelder Hauge Christiansens varsel om en rekke stillingskrav, sier hun følgende:

– Jeg vet det har kommet inn noen foreløpig, og de skal vi selvfølgelig vurdere.

– Dette er en ny regel vi ikke har erfaring med fra tidligere, og det blir på sikt interessant å se hva gjeldende praksis ut fra loven vil bli.

– Noen av samme problemstilling er jo kjent fra tidligere når det gjelder arbeidsmiljølovens stillingsrett etter fire år i vikariater, men likevel er dette noe som tilsier andre tolkninger, avslutter Nina Tangnæs Grønvold.

Artikkeltags