Kostet blod å innta Greåker Fort

KAMP: Morten Frøid har beskrevet kampen om Greåker Fort i et hefte utgitt av Sarpsborg og Omegn Forsvarsforenig i 1995. Fortet var ved krigsutbruddet stilt i reserve og de gamle kanonene var delvis demontert og gjort ubrukelige. De norske kjempet mot den tyske overmakten med Krag Jørgensen-rifler.

KAMP: Morten Frøid har beskrevet kampen om Greåker Fort i et hefte utgitt av Sarpsborg og Omegn Forsvarsforenig i 1995. Fortet var ved krigsutbruddet stilt i reserve og de gamle kanonene var delvis demontert og gjort ubrukelige. De norske kjempet mot den tyske overmakten med Krag Jørgensen-rifler. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

I dag er det 75 år siden kampene ved Greåker fort.

DEL

Det skjedde 13. april 1940.

To dager før ble det løsnet skudd ved Solli. Men da ved en misforståelse. De norske vaktstyrkene åpnet ild mot noen busser de antok inneholdt tyskere, men som viste seg å være finske barn på vei hjem.

UNIKE: Bildene som viser tyskere etter å ha inntatt Greåker Fort har aldri tidligere vært publisert. De er tatt av en tysk soldat. Du kan se flere på festningsverk.no.

UNIKE: Bildene som viser tyskere etter å ha inntatt Greåker Fort har aldri tidligere vært publisert. De er tatt av en tysk soldat. Du kan se flere på festningsverk.no. Foto:

UNIKE: Bildene som viser tyskere etter å ha inntatt Greåker Fort har aldri tidligere vært publisert. De er tatt av en tysk soldat. Du kan se flere på festningsverk.no. FOTO: Stian Ludvigsen, festningsverk.no

Korporal Iversen, som lå ved Hauge bru, skjøt derimot mot okkupantene. Men han ble raskt fordrevet. De tyske styrkene fortsatte så til Fredrikstad uten å møte motstand. Da 700 mann senere bega seg mot Greåker smalt det dog ettertrykkelig.

Kjempet til siste kule

Som tidligere leder av Sarpsborg- og Omegn Forsvarsforeningen forfattet Morten Frøid et hefte som tar for seg kampene ved Greåker Fort. Det skjedde i 1995.

KOSTET: Det kostet tyskerne flere sårede og minst et liv å innta Greåker Fort. Okkupantene rustet for øvrig opp festningen og gjorde kanonene operative igjen.

KOSTET: Det kostet tyskerne flere sårede og minst et liv å innta Greåker Fort. Okkupantene rustet for øvrig opp festningen og gjorde kanonene operative igjen. Foto:

KOSTET: Det kostet tyskerne flere sårede og minst et liv å innta Greåker Fort. Okkupantene rustet for øvrig opp festningen og gjorde kanonene operative igjen. FOTO: Stian Ludvigsen, festningsverk.no

I dag er det altså nøyaktig 75 år siden utrente norske soldater, de fleste i 40-årene, kjempet for sitt fedreland til ammunisjonen tok slutt. Frøid har selv intervjuet noen av dem som var med.

Rifler og salongrifler

– Fortet var laget for en annen tid og ble allerede i 1933 stilt i reserve. Høsten 1939 ble forsvarsevnen ytterligere redusert. Blant annet ved at kanonene delvis ble demontert og gjort ubrukelige. Da krigen kom lyktes man ikke å få klargjort dem igjen, forklarer Frøid.

Det som var igjen var 200 Krag Jørgensen-rifler og noen revolvere. Og det var disse riflene 85 brave nordmenn brukte mot den tyske overmakten som var i ferd med å krysse Visterflo via jernbanebrua. På den andre brua var det sørget for veisperringer.

OPP: En tysker klatrer til topps.

OPP: En tysker klatrer til topps. Foto:

OPP: En tysker klatrer til topps. FOTO: Stian Ludvigsen, festningsverk.no

Mens de norske kjempet en innbitt kamp, blant dem løytnantene Hornnes og Karlsen, hadde Karl Stang og Kristian Ryen rigget seg til i et hus nede ved veien. Herfra skjøt de med salongrifler mot de tungt bevæpnede tyske styrkene.

De to ble tatt og tyskerne ville skyte dem ved jernbaneundergangen. Men en lærer som kunne tysk ba for deres liv, og en tysk offiser besluttet at de skulle tas som fanger. Begge overlevde krigen.

85 nordmenn tatt til fange

Etter kraftig beskytning fra tysk artilleri og etter selv å ha avfyrt rundt 6.000 skudd kapitulerte de norske, og festningen ble overtatt av major Maetschke og hans menn. De 85 nordmennene ble tatt til fange og løslatt en måned senere.

OVER: Tyskere poserer etter trefningene.

OVER: Tyskere poserer etter trefningene. Foto:

OVER: Tyskere poserer etter trefningene. FOTO: Stian Ludvigsen, festningsverk.no

Det har versert motstridende beretninger om falne. Men en tysk soldat døde etter en infeksjon i en skuddskade, og flere andre tyskere og en nordmann ble såret og fraktet til sykehuset i Fredrikstad. En Greåker-mann omkom senere etter å ha tråkket på en mine ved fortet.

INSPISERER: Tyske soldater inspiserer fortet på Greåker.
Greåker batteri ble etablert i 1902-1903 som en del av et større forsvarssystem langs svenske grensen. I 1908 ble batteriet utvidet til et fullverdig fort.

INSPISERER: Tyske soldater inspiserer fortet på Greåker. Greåker batteri ble etablert i 1902-1903 som en del av et større forsvarssystem langs svenske grensen. I 1908 ble batteriet utvidet til et fullverdig fort. Foto:


INSPISERER: Tyske soldater inspiserer fortet på Greåker. Greåker batteri ble etablert i 1902-1903 som en del av et større forsvarssystem langs svenske grensen. I 1908 ble batteriet utvidet til et fullverdig fort. FOTO: Stian Ludvigsen, festningsverk.no

Artikkeltags