Gå til sidens hovedinnhold

Gratulerer med skoleplass. Norge trenger dere!

«For å få fart på Norge igjen, må flere mennesker i jobb. Det er viktig fordi det sikrer velferden. Og det er viktig for hvert enkelt menneske som kan bruke sine evner og sin energi i en jobb han eller hun mestrer og trives med.»

Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I disse dager får over 40.000 ungdommer i Viken fylke svar på sine søknader om skoleplass ved ulike studieretninger i videregående skole. En stor del av disse ungdommene kommer fra Østfold og har søkt plass ved skoler i Fredrikstad, Halden, Indre Østfold, Moss og Sarpsborg.

Til dere vil jeg si: Gratulerer!

Noen av dere har fått førstevalget, og er sikkert både lettet og fornøyde. Andre er nå litt skuffet og lei seg. Kanskje står du på venteliste og er usikker på hva som skjer. Kanskje blir det en annen studieretning enn den du hadde ønsket, kanskje får du litt lengre skolevei og kanskje skal du ikke gå sammen med venner og kjente. Men vit at du ikke er alene om å være usikker og litt engstelig nå.

Felles for dere alle er dere nå står foran en av de viktige overgangene i livet. Overgangen fra grunnskolen til videregående skole. En overgang fra en kjent skole og et kjent miljø til noe helt nytt og ukjent. I ukene og dagene frem til skolestart i august vil du nok kjenne at sommerfuglene i magen hopper og danser litt ekstra mye.

Men uansett hvilken skoleplass du får, skal du vite at felles for dere alle er at vi trenger dere. Norge trenger dere! For å få fart på Norge igjen, må flere mennesker i jobb. Det er viktig fordi det sikrer velferden i samfunnet vårt. Og det er viktig for hvert enkelt menneske som kan bruke sine evner og sin energi i en jobb han eller hun mestrer og trives med.

Den store forskjellen i samfunnet vårt er mellom mennesker som har en jobb å gå til, og de som ikke har det. Høyre mener derfor at det viktigste vi kan gjøre for å redusere forskjellene, er å sørge for at flere får mulighetene til å jobbe. Utdanning er den beste inngangsbilletten til arbeidsmarkedet. Og videregående skole er det første og viktigste steget på veien inn i arbeidslivet. Derfor er det så viktig at dere ungdommer starter på og fullfører videregående skole.

Og ekstra bra er det hvis du er blant de mange som har satset på en fagutdanning. Norge trenger flere fagarbeidere! Tall fra SSB viser at vi de neste 15 årene vil mangle så mye som 70.000 fagarbeidere.

Derfor løfter Høyre fagutdanningene i den videregående skolen. Derfor vil Høyre arbeide for at enda flere velger fagutdanninger. Derfor har Høyre som mål at alle som underviser på yrkesfag, skal ha godkjent yrkesfaglærerutdanning. Derfor satser Høyre på rådgivertjenesten i ungdomsskolen. For nettopp rådgivernes rolle er vesentlig for at det skal skapes økt interesse for yrkesfag.

Og derfor vil Høyre gjennomføre en ungdomsskolereform med blant annet flere yrkesfaglige valgfag. Dette vil gi ungdomsskoleelever en unik innføring i de ulike yrkene, samt muligheten til å ha en mer praktisk tilnærming i skolehverdagen. Og det vil på sikt gi Norge enda flere dyktige fagarbeidere.

Kommentarer til denne saken