Jeg har akkurat fulgt en videokonferanse fra Facebook-gruppa Arkitekturopprøret og kunne med glede høre at Nygaardsplassen her i Fredrikstad har vunnet den gjeve hedersprisen. Gratulerer så mye med det, og gratulerer til alle som har postet bilder og uttalelser som ble så dekkende omtalt som «nedenfra og opp». Folkets egen mulighet til å opponere mot ekspertisen som altfor lenge har ødelagt menneskers bolig- og gatemiljø med firkantete bunkers for å tilfredsstille næringslivets fokus på varemarkedet fremfor menneskers behov for harmoni i sitt nærmiljø, og enkelte arkitekters behov for å vise sine kunstverk som ikke alltid faller i folkets smak.

Det ble også utdelt den lite flatterende grøssprisen, og det har vært et virkelig grøss å se hvordan enkelte bygg kan ødelegge hele kvartaler av tradisjonell bebyggelse med sjel. Det har vært folket selv, og ikke ekspertisen som har avgitt sin stemme, og ikke overraskende var det Munchmuseet som fikk grøssprisen for «å ruve uten å stråle og stenge byen ute fra sjøen».

Med denne prisen bør myndigheter og byplanleggere i Fredrikstad ta folk på alvor og begrense utbyggingen av næringsbygg og luksusboliger langs elvebredden, slik at heller ikke byen vår stenges ute, og vanlige folk kan se og vandre langs vannet.