Gå til sidens hovedinnhold

God sommer – husk solfaktor!

Artikkelen er over 1 år gammel

Deilig sommersol er en medalje med en risikofylt bakside. Sylvia Iversen forklarer hvorfor du bør være nøye med å beskytte huden.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er fantastisk med sol og nydelig vær. Vi våkner opp av dvalen og føler oss kvikke og i godt humør. Solen gjør at vi produserer serotonin, D-vitamin, og er super mot psoriasis da solen hemmer celledeling.

Hva med medaljens bakside? Prematur aldring, hypopigmentering, couperose, rosacea, fremprovosering av kviser, dehydrert hud, innflamasjoner .... og ikke minst hudkreft. Over 300 mennesker dør årlig av føflekkreft.

Forekomsten av føflekkreft i Norge er blant de høyeste i verden! Over 2000 mennesker får konstatert føflekkreft (malingt melanom) per år.

Plateepitelkreft oppstår i øverste hudlaget og kan spre seg til andre deler av kroppen.

Basalcellekreft er den mest vanligste hudkreftformen i Norge. En sykdom som stadig rammer flere mennesker. Den oppstår i basalcellelaget, men sprer seg normalt ikke til andre organer.

Solen avgir elektromagnetiske bølger. Vi snakker om UVC, UVB, UVA, og infrarødt lys.

Vi har også noe som heter high energy visible light – HEV. Hvor får vi mest av denne HEV-strålingen fra? Jo, fra elektronikk som telefon, pad, tv og alle LED lyskilder. Dette er noe som stiller nye og større krav til daglig beskyttelse i hudpleieprodukter. HEV har det blitt forsket intenst på. Korte bølger med høy energikonsentrasjon. Irriterer både hud og øyne. Det vi sier er at vi får en «digital aldring» av huden. De unge i dag får en raskere aldring av huden enn min generasjon grunnet dette.

UVB-stråler gjør oss solbrente. UVB strålene utgjør ca. 2–5 prosent om sommeren i Norge. De er sterkest fra mai til september fra klokke 10 til 16. UVB aktiviserer dannelsen av D-vitamin.

UVA-stråler er ansvarlig for at du blir brun. UVA står for aldring og allergier, og strålene er like aktive gjennom hele året. UVA kan gi deg soleksem, solallergi, kløe, rødhet, pigmentforstyrrelser, couperose, grå stær og kreft. I solarium har vi UVA. De er designet for å gi rask og lite holdbar brunfarge. Det er ikke noe som heter å «preppe huden» i solarium før en sydenferie.

Barn og soling

Dessverre er det slik at om man får en skikkelig solforbrenning før 18-årsalderen, så dobler det sjansen for å utvikle kreft. Små barn bør ikke være i sol, og er de under to år bør man heller ikke påføre solfaktor. Huden til barn er ikke ferdig utviklet. Fargerike klær beskytter best, og selv i vannet kan de ha en T-skjorte på. Husk solhatt og solbriller! De større barna bør ha høy solfaktor med fysiske filtrer. Smør dem hvite!

Hvis du benytter minimum spf 15 og antioksidanter før du fyller 18år, vil du minske risikoen for hudkreft med 80 prosent.

Beskytt huden din i solen! Ikke ta lett på en solforbrenning – cellene glemmer det aldri!

God sommer!

Kommentarer til denne saken