Gå til sidens hovedinnhold

Hans Magnus (16) er ALLTID til stede

Artikkelen er over 3 år gammel

– Jeg er egentlig ikke så veldig glad i skolen, men vet at lite fravær teller mye senere i arbeidslivet. Det sier Glemmen-eleven som møtte opp til absolutt alle skoletimene dette året.

Skoleferien er offisielt i gang, og Hans Magnus Bjerkholdt Johansen kan ta en pause fra Glemmen videregående skole med god samvittighet.

16-åringen har nemlig klart det som mange vil si er nærmest umulig. I løpet av det 190 dager lange skoleåret, har han møtt til alle timene, hver eneste dag. Det er 35 undervisningstimer i uka, og videregåendeelevene går på skolen i 38 uker. Altså har han møtt til alle de 1.330 undervisningstimene dette året!

Det har gitt ham en meget fortjent trøye fra skolen med påskriften «Alltid til stede», et diplom og en liten gave.

Kunsten å komme seg opp av senga

– Det er egentlig bare å komme seg opp av senga på morgenen, er det enkle rådet fra Hans Magnus, som er ferdig med VG1 på Restaurant og matfag. Neste år bytter han derimot til Bygg og anlegg for å bli maskinfører.

– Jeg er egentlig ikke så glad i skolen, men vet at det lenger i ut arbeidslivet er viktig med lite fravær. Og så har jeg en pappa som er veldig opptatt av at man skal være til stede på skolen. Jeg tror fravær er vel så viktig som karakterer, smiler 16-åringen.

Hans Magnus forteller at han allerede har erfart at lite fravær er viktig i arbeidet med å skaffe seg jobb.

– Da jeg søkte jobb på Goman-bakeriet på Rolvsøy spurte sjefen om jeg var mye borte. Da jeg svarte at jeg alltid var til stede, og nærmest aldri dårlig, ble hun veldig fornøyd. Så jeg fikk jobben, sier han.

Ville skape en motivasjonsfaktor

Diplomet, som Glemmen har valgt å kalle «Sertifikat for 0 fravær», er et prøveprosjekt på Restaurant og matfag på VG1 i år. Totalt fire av de 60 elevene der klarte det utrolige dette skoleåret.

– Det er bare så bra! Det Hans Magnus har fått til er litt av en bragd, sier utdanningsleder på Restaurant og matfag, Ann Kristin Olsen.

Hun forteller at det var en lærer som begynnelsen av skoleåret kom med forslaget om å gi de elevene som alltid var til stede en oppmerksomhet.

– Den nye fraværsregelen på 10 prosent har vært mye omtalt, og vi ville gjøre noe positivt. En slags motivasjonsfaktor for elevene. Når året nå er over ser vi at elevene klarer det, og noen klarer det jo virkelig med glans, sier Olsen.

Fravær en temperaturmåler

At lite fravær er viktig i arbeidslivet kan regiondirektør i arbeidsgiverorganisasjonen NHO, Roald Gulbrandsen, bekrefte.

– Aller viktigst er holdninger og det at folk jobber, er blide og vil samarbeide. Så kan vi si at fravær er en slags temperaturmåler på nettopp det. Det vitner om at de har orden og struktur.

Han understreker at det selvsagt kan være nødvendig med fravær fra tid til annen dersom man for eksempel er syk.

– Noen ganger er man jo syk, og det er greit. Men denne eleven skal være veldig glad for at han har så god helse. Så må jeg samtidig få si at det vitner om at han har gode holdninger, sier Gulbrandsen.

Kommentarer til denne saken