[Romerikes Blad] Like etter klokka 12.00 torsdag ankom politiet eneboligen innerst i Sloraveien. To av politiets krimteknikere innledet sine søk på en veranda på nedsiden av huset.

– Bakgrunnen for at undersøkelsene gjøres nettopp nå er blant annet at vi har ventet til snøen har forsvunnet. Det er således planlagte undersøkelser som nå gjennomføres, opplyser politiinspektør Tommy Brøske i Øst politidistrikt i en pressemelding.

Politiet opplyser at de blant annet vil bruke hunder og mannskaper til å søke etter gjenstander og andre spor som kan være lettere å oppdage nå som bakken er bar.

– Det er slik at omfattende politietterforskninger ikke kun gir svar, de avdekker også nye spørsmål som må undersøkes. I de fleste store etterforskninger er det behov for å gjøre både nye undersøkelser – og etterundersøkelser på det sentrale åstedet. Det er også tilfellet i denne saken, opplyser Brøske i pressemeldingen.

 

Savnet i et halvt år

Ved utgangen av april har det gått et halvt år siden den 69 år gamle trebarnsmoren Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra sitt eget hjem i Sloraveien 4 på Fjellhamar.

Det siste livstegnet etter den savnede trebarnsmoren er ifølge politiet fortsatt en telefonsamtale hun hadde med et familiemedlem klokka 09.14 den 31. oktober 2018 – samme dag som den antatte bortføringen fant sted.

Saken har siden da hatt høyeste prioritet i Øst politidistrikt, men politiet har ikke funnet den savnede trebarnsmoren.

 

– Det er et tidsaspekt som snart nærmer seg et halvt år, og jeg har tidligere sagt at politiet nå ser grunn til å betvile at Anne-Elisabeth Hagen fortsatt er i live. Det er likevel viktig å understreke at vi ikke har bevis på at hun ikke er i live. Vi kan heller ikke utelukke at bruk av tid er en bevisst strategi fra antatt motpart, har politiinspektør Brøske tidligere opplyst til Romerikes Blad.

Torsdag opplyser politiet at det ikke har vært ny kontakt med den antatte motparten siden politiet sist opplyste om en slik kontakt den 11. februar i år.

150 dager siden Anne-Elisabeth Hagen forsvant: Dette har vært politiets tre vanskeligste valg 

– Vær observante!

Politiet har nå mottatt rundt 1.600 tips i saken. Tipsene dreier seg blant annet om mistenkelige biler, mulige skjulesteder, mulige gjerningspersoner, ulike observasjoner og annet.

– Tipsene prioriteres og følges opp fortløpende av etterforskerne i saken. Av hensyn til den pågående etterforskingen har vi ingen flere konkrete detaljer å gi om tipsene, opplyser politiet.

I forbindelse med undersøkelsene som igangsettes på Hagens eiendom torsdag, ber politiet at folk som befinner seg i område om å være oppmerksomme.

– Vi ber folk som ferdes i nærområdet om å være observante med tanke på gjenstander som måtte dukke opp nå som snøen er borte, heter det i pressemeldingen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

 

Flere undersøkelser

Politiet har ved flere anledninger gjennomført ulike etterforskningsskritt i og rundt Tom og Anne-Elisabeth Hagens enebolig på Fjellhamar.

Senest 18. mars gjorde politiets krimteknikere, med bistand fra lydtekniker Truls Birkeland, lydtester på eiendommen. Da bar også politiet med seg en stor pappeske ut fra boligen, uten at politiet har ønsket å kommentere om de har tatt med seg noe fra huset.

Tidligere i vinter ble det også gjennomført et flere dager langt søk i Langvannet i slutten av januar. Dykkere fra Oslo brann- og redningsvesen fant bilskilt og en mobiltelefon under søket, uten at dette knyttes til den antatte bortføringen av 69-åringen.

En ukes tid etter at søket i Langvannet var avsluttet, ble det utført undersøkelser med et 3D-kamera på eiendommen og inne i ekteparet Hagens enebolig.

Ved hjelp av et slikt kamera vil politiet kunne få en nøyaktig 3D datasimulert modell i datamaskinen, hvor huset til Hagen-familien kan gjennomgås i detaljer. Kameraet kan skanne alt i 360 graders vinkel, og har de senere årene blitt benyttet til å gjøre undersøkelser av åsteder for ulykker, branner og drap.

Det er også gjennomført en rekke andre krimtekniske undersøkelser både i eneboligen og på andre aktuelle steder.

Politiet opplyste i slutten av februar at de har fått svar på de fleste prøvene de har sendt til analyse.

– Svarene vi har fått gjør at det er lite spor å jobbe videre med, sa politiinspektør Tommy Brøske under en pressekonferanse 28. februar.

Familien plages fortsatt av bløffmakere: Politiet vil straffeforfølge Hagen-svindlere 

Plages av bløffmakere

I løpet av de snart seks månedene som Anne-Elisabeth Hagen har vært savnet, har familien hennes – ektemannen Tom Hagen og deres tre barn – mottatt henvendelser fra bløffmakere som utgir seg for å ha noe med forsvinningen å gjøre.

– Det oppleves som støy i etterforskningen, sa Brøske da.

Ifølge Romerikes Blads opplysninger, skal de fleste falske henvendelsene ha blitt sendt på e-post til familien Hagens bistandsadvokat Svein Holden.

Forrige uke bekreftet politiinspektør Tommy Brøske overfor RB at politiet vurderer å straffeforfølge bløffmakerne. De opplyser samtidig at hver henvendelse vurderes enkeltvis, men at av meldingene politiet har kjennskap til blant annet kan bli vurdert som brudd på straffelovens paragraf 372 – grovt bedrageri.

Andre aktuelle paragrafer kan ifølge politiet være bedrageri, uriktig forklaring, motarbeiding av rettsvesenet og/eller grov motarbeiding av rettsvesenet.

– Det er trist at enkelte forsøker å utnytte en slik situasjon for sin egen vinning, sa familien Hagens bistandsadvokat Svein Holden til Romerikes Blad i forbindelse med omtalen av svindelforsøkene.

DETTE ER SAKEN:

  • Politiet mener Anne-Elisabeth Hagen (68) ble bortført fra sitt hjem i Sloraveien i Lørenskog en gang mellom klokka 9.15 og 13.30 onsdag 31. oktober 2018.
  • Ektemannen – forretningsmannen og milliardæren Tom Hagen (68) – kom hjem rundt klokka 13.30 og varslet politiet en drøy halvtime senere.
  • Først onsdag 9. januar, over ti uker etter bortføringen, gikk politiet offentlig ut med saken. Etterforskningen var holdt hemmelig på grunn av grove trusler mot kvinnens liv og helse.
  • Det er så langt ikke kommet tegn på at hun er i live, men heller ikke det motsatte. Politiet vet ikke om hun blir holdt skjult i Norge eller utlandet.
  • Det er fremmet krav om løsepenger i kryptovaluta og framsatt grove trusler i et brev etterlatt av gjerningspersonene. De krever 9 millioner euro i monero, en kryptovaluta det skal være svært vanskelig å spore.
  • Politiet tror de har å gjøre med profesjonelle aktører.
  • Etterforskningen ledes av Øst politidistrikt med bistand fra Oslo politidistrikt, Kripos, Økokrim, Interpol og Europol. Interpol gikk i slutten av januar ut med en offentlig etterlysning. Politiet har så langt fått inn over 1.400 tips i saken.
  • Et videoopptak som viser to personer som opptrer mistenkelig utenfor Tom Hagens kontorlokaler 31. oktober, ble i januar offentliggjort av politiet. Til tross for mange tips om hvem de to kan være, er de fortsatt ikke identifisert.
  • På en pressekonferanse 11. februar ble det kjent at det har vært ny kontakt mellom gjerningspersonene og Anne-Elisabeth Hagens familie på en ny plattform. Dette skal også være siste gangen det har vært kontakt mellom partene.
  • 4. mars avslørte VG at svindlere har forsøkt å utnytte situasjonen ved å kontakte både politiet og familiens bistandsadvokat og utgi seg for å være kidnapperne. Familien har også mottatt henvendelser fra svindlere også den siste tiden, opplyser politiet til Romerikes Blad