Gå til sidens hovedinnhold

– Dette må kunne kalles tidenes mest mislykkede gjenvinnings-forsøk

Artikkelen er over 5 år gammel

– Det må kunne kalles tidenes mest mislykkede gjenvinningsforsøk, sier Fredrik Hellström om det uvanlige funnet blant aske og slagg på Øra industriområde i Fredrikstad.

Gjenvinningsstasjonen Frevar brenner normalt kildesortert husholdnings- og næringsavfall. Men i løpet av helgen ble en hel motorsykkel forsøkt «gjenvunnet» i forbrenningsovnen.

Hvordan den havnet der, er et mysterium.

LES OGSÅ: Storsatsing på miljøvennlig drivstoff

Overlevde 1000 grader

– Det pleier å være vår i luften når MC-kjøretøyene kommer frem, spøker gjenvinningssjefen i en epost til Fredriksstad Blad.

I dette tilfellet dukket metallrammen og hjulene med dekk opp like hele i haugen av aske og slagg, på tross av ekstrem varme.

– Den har overlevd 1000 grader i 30 – 40 minutter.

– Men gummien på hjulene intakt?

– Ja, det er ikke så enkelt som mange kanskje tror å få satt fyr på gummi, sier Hellström.

– Metall er jo også umulig å gjenvinne på denne måten. Noe slikt har vi aldri opplevd å finne i forbrenningsovnen før, sier Frevar-sjefen.

GJEMT I AVFALL: Motorsykkelen er trolig kastet i en kontainer sammen med annet avfall, opplyser Frevar-direktør Fredrik Hellström. (Foto: Trond Thorvaldsen)

LES OGSÅ: Frevar tapte rettssak mot staten

Et mysterium

– Hvordan havnet dette kjøretøyet til slutt i askehaugen, på ingen måte gjenvunnet?

– Antakelig har noen kastet den i en container, som i sin tur ble tømt i forbrenningsanlegget. Slik sett kan jo en uvanlig å morsom hendelse godt skjule en trist sak også, som både kan være alvorlig og til ettertanke.

– På hvilken måte?

– Det kan jo tenkes at noen er frastjålet en motorsykkel, og at noen savner den.

– Eller at noen har vært late og bare slengt et MC-vrak fra seg i én av Frevars containere?

– Vel, hendelsen er et mysterium for oss. I alle fall er ikke motorsykler egnet til gjenvinning i vårt miljøanlegg. Da må nok folk i så fall henvende seg til et smelteverk, sier Frevar-sjef Fredrik Hellström.

Kommentarer til denne saken