Har funnet kjølen på Gjellestadskipet

Arkeologene fra Fylkeskonservatoren i Østfold og Kulturhistorisk museum har funnet kjølen på Gjellestadskipet. I tillegg er det funnet treverk fra bordgangene og et plyndringshull.

Arkeologene fra Fylkeskonservatoren i Østfold og Kulturhistorisk museum har funnet kjølen på Gjellestadskipet. I tillegg er det funnet treverk fra bordgangene og et plyndringshull. Foto:

Arkeologene har nå funnet kjølen kjølen på Gjellestadskipet, og den er i god stand!

DEL

(Halden Arbeiderblad) Arkeologene fra Østfold fylkeskommune og Kulturhistorisk museum har nesten fått mer enn hva de kunne håpe på når kjølen på Gjellestadskipet er oppe i dagen.

Den er nemlig i svært god stand, forholdene tatt i betraktning.

– Det er solid, hel ved vi har funnet. Den har sluppet taket i bordgangen, så det er litt uavklart hvordan det har sett ut. Men treverket i kjølen er i så god stand som vi hadde håpet, og det betyr at det vil være mulig å grave ut deler senere, sier Christian Rødsrud fra Kulturhistorisk museum, i en pressemelding fra fylkeskommunen.

Han er prosjektleder for utgravingen ved skipet.

Uvanlig

Å finne hel ved fra et vikingskip er mildt sagt ikke dagligdags, og gjør funnet ved Jellhaugen ekstra spesielt.

Nå tror arkeologene at dette kan endre på hvordan vi ser på maktforholdene under vikingtiden øst i Viken.

Arkeologene Christian Rødsrud fra Kulturhistorisk museum og Sigrid Mannsåker Gundersen fra Fylkeskonservatoren i Østfold fylkeskommune kunne i dag bringe nyheten om at kjølen på Gjellestadskipet er funnet i god stand.

Arkeologene Christian Rødsrud fra Kulturhistorisk museum og Sigrid Mannsåker Gundersen fra Fylkeskonservatoren i Østfold fylkeskommune kunne i dag bringe nyheten om at kjølen på Gjellestadskipet er funnet i god stand. Foto:

– Det er klart det er stas at det er her hos oss dette skjer, og at vi har funnet håndfaste rester av makt og storhet. Jeg tror dette funnet vil forandre litt på bildet av vikingtiden øst i Viken, sier Sigrid Mannsåker Gundersen.

Skipet skal være mindre enn Gogstad-skipet, som ble funnet tilbake i 1880 på Vestfold-siden.

Veien videre

Men veien videre er svært uklar for skipet. Om det kan tas opp, eller må lagres der det ligger sier arkeologene ingen ting om foreløpig.

– Nå skal vi bruke tiden framover til å bestemme oss for hva som skal skje. Det er mange elementer som må vurderes, sier Rødsrud.

Ifølge NRK er planen at arkeologene sikrer seg prøver fra skipet i dag, før hullet vil bli fylt igjen.

Arkeologene vil i dag sikre seg prøver av skipet, før hullet vil bli fylt igjen.

Arkeologene vil i dag sikre seg prøver av skipet, før hullet vil bli fylt igjen. Foto:

– Det er en helt annen type enn for eksempel Oseberg og Gokstad. Det er en spinkel, litt liten kjøl. Da kan vi begynne å spekulere i hva slags type fartøy dette har vært. At det har vært noe annet enn de skipene er i hvert fall helt sikkert, sier Rødsrud til statskanalen.

Det er over hundre år siden det sist gang ble funnet et vikingskip på norsk jord. Den gang var det Osebergskipet som ble funnet. Skipet ble gravd ut i 1904 i det som nå er Tønsberg kommune. Tuneskipet var så langt det eneste bevarte skipet som var funnet i Østfold. Det ble gravd ut på slutten av 1800-tallet, men er dessverre ikke veldig godt bevart. Skipet ble funnet på Rolvsøy i Fredrikstad.

Artikkeltags