Gi ungdommen jobberfaring i sommer 

– Det er hyggelig at mange vil jobbe hos oss, derfor har det vært hardt å måtte si nei til så mange flotte ungdommer, skriver Siva Arumugathas.

– Det er hyggelig at mange vil jobbe hos oss, derfor har det vært hardt å måtte si nei til så mange flotte ungdommer, skriver Siva Arumugathas. Foto:

Av

Det er få sommerjobber på grunn av pandemien. Siva Arumugathas frykter at ungdom som ikke får praktisk erfaring i neste omgang kan oppleve få problemer med å komme seg inn i fast jobb.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I sommer skulle mange norske ungdommer fått sitt første møte med arbeidslivet. Koronakrisen har imidlertid gjort det vanskeligere enn noensinne for ungdom å komme ut i jobb. Det er ingen tvil om at lokal ungdom ønsker å jobbe, men mange klarer ikke å finne sommerjobb.

Som franchisetager vet jeg hvor viktig det er at unge i Fredrikstad kan bruke sommeren til å komme ut i arbeidslivet. Dette gir dem viktig jobberfaring som styrker mulighetene for å få jobb i fremtiden. Samtidig er det også en unik mulighet for oss som arbeidsgiver til å få inn nye engasjerte ungdommer som kan bli en viktig ressurs i mange år fremover.

Sommerjobben har lange tradisjoner i Norge og på slutten av 90-tallet hadde hele tre av fire 15-17-åringer jobb ved siden av skolen. Siden den gang har antallet ungdommer som jobber om sommeren blitt nesten halvert. Denne utviklingen skyldes ikke at ungdom ikke ønsker å jobbe, men at det er færre arbeidsgivere som tilbyr ungdom jobb.

Hvis denne utviklingen fortsetter, kan koronakrisen bidra til at vi får en hel generasjon som står fullstendig uten praktisk jobberfaring.

En slik utvikling har vært synlig de siste årene, men koronakrisen har gjort vondt verre og det er vanskeligere enn noensinne å finne en sommerjobb. Dette støttes av funn i en undersøkelse fra Opinion, hvor seks av ti unge svarer at de opplever det som vanskeligere enn tidligere å få sommerjobb. Hvis denne utviklingen fortsetter, kan koronakrisen bidra til at vi får en hel generasjon som står fullstendig uten praktisk jobberfaring.

Vi har merket et veldig press fra lokale ungdommer som ønsker jobb denne sommeren. Det er hyggelig at mange vil jobbe hos oss, derfor har det vært hardt å måtte si nei til så mange flotte ungdommer. Ifølge undersøkelsen fra Opinion kan det være så mange som 200.000 ungdommer over hele landet som i år ønsker å jobbe denne sommeren, men som ikke får muligheten. Dette tilsvarer 27 prosent av alle ungdommer i alderen 16–25 år.

Alt tyder på at situasjonen ikke er lettere for ungdom i Fredrikstad, og de siste tallene fra Nav viser at arbeidsledigheten i kommunen er på nesten 11 prosent. Det kan derfor bli svært krevende for unge å finne jobb fremover. Mangel på praktisk erfaring kan fort skape en ond sirkel, hvor arbeidsgivere aldri gir unge sjansen til å opptjene den nødvendige erfaringen de trenger for å komme seg inn i fast jobb.

Det er nå viktig at næringslivet og det offentlige i regionen tar et skippertak for å sikre ungdom jobberfaring. Vår erfaring er at det gir mye. Det ungdommen mangler i arbeidserfaring veier de opp for på mange andre måter. Selv om det er krevende tider er det viktig at arbeidsgivere strekker seg lengst mulig for å gi ungdommen muligheten. Vi har meget god erfaring med å gjøre nettopp det!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.