Gå til sidens hovedinnhold

Gi ungdommen gyldig fravær til klimastreiken

Artikkelen er over 2 år gammel

Trond Svandal, Venstre, ønsker at klimastreiken skal være gyldig fravær fra skolen: – Alle dere barn og unge i Fredrikstad som vil streike: Klimaet trenger dere!

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Opp alle jordens unge. Det skjer noe med kloden vår. Klimaet og miljøet står under et enormt press. Men nå skjer noe med jordas unge. I tusenvis, over hele verden, streiker barn og ungdom for å gjøre noe med klimaødeleggelsene. De streiker for handling. Ungdommen har skjønt det. Vi har ingen tid å miste. Nå må vi voksne lytte og handle, ikke hindre ungdommenes glødende idealisme og kampvilje. Det vil iallfall ikke jeg.

Vi er mange som lar oss inspirere at den svenske 16-åringen Greta Thunbergs brennende klimaengasjement. Hun fremstår nå som et forbilde for en hel verden, og for en ny folkebevegelse av unge. Det må også inspirere oss politikere. Én av mine partikolleger, ordfører Alfred Bjørlo i Eid, har også inspirert meg. Han tar til orde for å gi godkjent fravær fra skolen for alle dem som streiker for klimaet i hans fylke. Jeg er helt enig med ham.

Dette er demokrati og samfunnsengasjement i praksis, så gi gyldig fravær for den store fellesstreiken for klimaet.

Det kan hevdes at denne klimastreiken bare er en symbolsak, og ikke har noen effekt. Jeg mener tvert imot at vi trenger alle gode symboler og forbilder som mulig. Vi trenger også steder, hvor vi i fellesskap kan bygge en folkelig bevegelse for klimaet. Når barn og ungdom selv tar ansvar, løfter klimakampen og organiserer seg, hvem er vi til å hindre det? Nå trenger vi dere ungdommer, for det er nettopp dere som ser og skjønner hva dette handler om. Det handler om fremtiden.

Les også

Fredrikstad-elever trosser fraværsreglene – reiser til Oslo for å markere seg i klimadebatten

Klimakampen kan bare vinnes med folkelig engasjement. Kun da kan vi snu samfunnet i riktig retning. Alle gode samfunn og bevegelser bygges nedenfra, og det er her ekte engasjement bygges. Denne kampen handler og å sikre fremtiden. Det handler om samfunnsengasjement og det handler om demokrati. Hvis ikke det er en fundamental del av ungdommens læring, hva er det da? Jeg mener vi må støtte på alle måter vi kan.

Alle dere barn og unge i Fredrikstad som vil streike: Klimaet trenger dere! Jeg oppfordrer derfor kommunen til å se på regelverket på nytt. Dette er demokrati og samfunnsengasjement i praksis, så gi gyldig fravær for den store fellesstreiken for klimaet.

Les også

Peder, Mathea og Karelius gikk til skolestreik – troppet opp foran rådhuset

Kommentarer til denne saken