De siste ukene har jeg sett flere geithams i Fredrikstad- og Mosse-distriktet, men alltid på noen meters hold. Lørdag 11. juni satt denne på bæreremma på fotosekken i Råde, jeg så den heldigvis i tide og unngikk å bli stukket. Dermed fikk jeg også tatt noen nærbilder av geithamsen.

Etter at jeg skrev en artikkel om geithams i Fredriksstad Blad for et par uker siden (den ble også brukt av andre nettaviser) har det kommet mange kommentarer om funn av geithams fra store deler av Østfold, Vestfold og også Telemark. Det er tydelig at denne vepsen finnes over et større område i Sør-Norge.

Selv så jeg geithams for første gang for 4 år siden i Svinndal. Nå ser jeg den nesten på hver fottur i ytre del av Østfold. Jeg har sett geithamsen ta sommerfugler, som den tar med seg opp i trærne for å spise. Det er et rovinsekt. Klimaendringene er nok en årsak til den blir stadig vanligere. Som kjent var geithamsen borte fra Norge i nesten hundre år.Men etter at den dukket opp igjen i 2007, har den økt kraftig i antall.

Den er ikke spesielt aggressiv, og selv har jeg ikke blitt stukket. Jeg leser at birøktere har opplevd at geithamsen har forsynt seg av hele stammen i flere bikuber. En geithamsdronning er typisk 25-35 mm lang, mens en arbeider er 18-24 mm lang.

Vepsen på bildet er sikkert en hunn, som var på leting etter sted å lage bol. Jeg fikk flyttet den ut på gårdsplassen, men den klarte ikke å lette. Hvor lenge den har sittet på fotosekken, vet jeg ikke. Kanskje den ble med inn i huset etter en skogstur dagen før. Selv om den er lite aggressiv, er det greit å holde litt avstand.