FSK-Gaute med VM-triumf: – Avgjørende å flytte til Fredrikstad

VIKTIG MED MILDERE VINTER: Gaute Hallan Steiwer har fått mye bedre muligheter til å trene orienteringstetknikk etter at han flyttet til Fredrikstad i mars i fjor.

VIKTIG MED MILDERE VINTER: Gaute Hallan Steiwer har fått mye bedre muligheter til å trene orienteringstetknikk etter at han flyttet til Fredrikstad i mars i fjor. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

I mars i fjor tok Gaute Hallan Steiwer et skritt som endte med gull torsdag. Valget var han heller ikke alene om å ta. Lørdag skal FSK-utøveren igjen løpe for VM-suksess.

DEL

I mars i fjor flyttet Gaute og samboer Kamilla Olaussen til Fredrikstad. Det har vært et viktig bidrag for å ta det siste steget mot verdenstoppen i orientering.

\u0009– Jeg tror du bare må bo i Østfold, sier den opprinnelige Oslo-karen. I hovedstaden er det mye mer av det hvite om vinteren. I Fredrikstad var det ikke engang sist vinter umulig å være til skogs.

\u0009– Jeg fikk trent mer teknikk gjennom vinteren enn tidligere. Selv om det var snø og også kaldt noen ganger, var jeg hele tiden i skogen. Så var det også mye bra treninger i Fredrikstad SK og har vært inspirerende å komme til et nytt miljø. Mitt langsiktige mål er dessuten VM i Østfold neste år. Det er også medvirkende til at det er bra å være i Fredrikstad.

\u0009På lørdagens langdistanse blir det nok en VM-debut. Da springer han en individuell skogskonkurranse på VM for første gang.

\u0009– Målet er å prestere mitt beste og bli blant de ti fremste.

Forandringen

I noen år satset han mest på sprint. Medvirkende til det var at sprinttrening passet best sammen med opptreningen da han skulle tilbake.

\u0009– Da jeg ikke kom med på sprinten under VM i 2016, bestemte jeg meg for å satse på skogen. Det er også der jeg føler meg mest hjemme. I år har jeg lagt alle aksjer i ulendt terreng.

\u0009I fjor var han egentlig ikke sprinter, men det var på den distansen som han kom til VM. Dermed ble det intens sprintsatsing en kort periode.

\u0009I år debuterer han i skogen på VM for første gang.

\u0009– Det føltes nesten litt rart at jeg først nå konkurrerer i skogen på VM. På et vis føles det nesten som jeg debuterer som VM-løper, sier verdensmesteren.

\u0009– Hva var årsaken til at du kom desidert senest av de norske til VM og var i Sigulda under et døgn før det ble stafett?

\u0009– Det var bedre å lade opp hjemme enn å være på VM i dag etter dag uten å delta og bli sliten.

Ikke helt Fredrikstadmarka

Innen mesterskapet hadde han hatt omtrent 30 økter i latviske skoger i løpet av det siste året.

\u0009– Om jeg er like familiær med terrenget som Fredrikstadmarka? Nei, ler han. – Det kan jeg nok ikke si at jeg er helt, men jeg har lært. Det handler om å finne de gode traseene. Siden det er mye tett skog og vanskelig løpbart, handler det om å finne traseer hvor det er lettest å komme frem. Jeg vil se etter de lettløpte lommene i terrenget. Så er det slik at det kan gå fort også i litt tett skog på flater, men er vanskelig å løpe oppover i tilsvarende vegetasjon.

\u0009Senest rett før VM tok han noen dager ekstra i det baltiske landet på egen hånd. Samboer Kamilla Olaussen valgte å bli hjemme.

\u0009Lørdag avslutter begge VM langdistansen.Send inn tekst og bilder «

Fortell nyheter om deg selv, din idrettsklubb/forening osv., både på nett og i papir

Artikkeltags