Gå til sidens hovedinnhold

Infanterikasernen kan få 75 studenthybler i 2020

Artikkelen er over 3 år gammel

Infanterikasernen i Gamlebyen har stått tom i tre år. Forsvarsbygg ønsker å innrede studenthybler og ber Fredrikstad kommune om å ta seg av utleien. Ap og SV (flertallet i formannskapet) har sans for ideen og sa ja til utredning.

Dermed åpner det seg nye sjanser for å få liv i Infanterikasernen ved torget i Gamlebyen. Thorbjørn Holth, distriktssjef i Forsvarsbygg, orienterte formannskapet om en mulig løsning, som fikk positiv mottagelse fra Ap og SV (som har flertall).

Truls Velgaard (H), Trond Svandal (V) og Hans Ek (Sp) var tydelig skeptiske til ideen om at Fredrikstad kommune skulle ta risiko ved å drive utleie av studenthybler. Anita Vik (Frp) sa et klart nei.

Hver hybel på 25–35 kvadratmeter

Etter at Fredrikstad Internasjonale Skole (FRIS) flyttet til IJ ved årsskiftet 2014/15, har bygningen på hele 6.000 kvadratmeter stått tom. Forsvarsbygg ser nå for seg at kasernen får 75 studenthybler, hver på 25–35 kvadratmeter, med eget bad og kjøkkenkrok.

Forsvarsbygg har ikke selv mulighet til å stå for finansiering eller utleie. Heller ikke Studentsamskipnaden i Østfold ønsker å stå for driften. Samskipnaden vil i stedet konsentrere seg om å bygge studenthybler med lån fra statlige banker. Dermed må andre på banen.  

Med studentboligene kan det bli mer liv i Gamlebyen utenfor turistsesongen.   

Vil leie ut bygge til et firma

Forsvarsbygg ser for seg å leie ut hele bygget til et firma, en eiendomsutvikler eller entreprenør, som inngår en langsiktig avtale. 30 år ble nevnt. Eiendomsutvikleren skal stå for ombyggingen. Når bygget står ferdig, tar Fredrikstad kommune på seg jobben med å leie ut studenthyblene gjennom en flerårig avtale. Tanken er å gi Fredrikstad kommune i oppgave å stå for forvaltning, drift og utleie gjennom sitt eget boligselskap.

Holth, som er distriktssjef for sønnenfjelske festninger i Forsvarsbygg, opplyste at studentboligene kan være innflyttingsklare sommeren 2020, hvis alt går på skinner. For å rekke dette, må bystyret fatte et vedtak i 2019.

Flertall for å gå videre med forslaget

Formannskapet fattet ikke noe vedtak torsdag, men Aps og SVs støtte betyr at Forsvarsbygg nå kan gå videre med å få et forslag på bordet.

Ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap) minnet om at politikerne har et ansvar for å få liv i Gamlebyen.

Aps gruppeleder Atle Ottesen var begeistret for Forsvarsbyggs skisse, og svarte ja på spørsmålet om politikerne ønsket å gå videre med planene. Partikollega Siri Martinsen ville også se nærmere på Forsvarsbyggs foreslåtte løsning.

Camilla Sørensen Eidsvold ga også sin støtte. Hun syntes ikke det lå noen risiko i få et studenthybel-forslag på bordet. 

– Å få liv i Gamlebyen er en kommunal oppgave. Vi forplikter oss ikke til noe som helst nå. Vi sier ja til å gå et steg videre, sa Eidsvold.

Ek skeptisk til å ta på seg utleie

Hans Ek (Sp), derimot, var kritisk til å bruke skattepenger for å drive utleie av hybler, og ville vite hvor Forsvarsbygg ikke kunne stå for utleien.

– Forsvarsbygg er finansiert over forsvarsbudsjettet og står foran innsparinger. Våre penger brukes til vedlikehold av eiendommer, sa Holth.

Truls Velgaard (H) har tidligere foreslått å flytte kommunale kontorer til Gamlebyen og var tydelig kritisk til å ta på seg et utleieansvar, som innebærer risiko. Han syntes det var litt gåtefullt at Studentsamskipnaden ikke ble med som samarbeidspartner.

Trond Svandal (V) mente forslaget inneholdt for mange usikkerhetsfaktorer og ønsket ikke å la kommunen ta en rolle som utleier.

Anita Vik (Frp) ønsker seg mer aktivitet i Gamlebyen, men vil ikke være utleier av studenthybler.

Dermed signaliserte 7 av 13 politikere i formannskapet klar støtte til å gå videre med planene. 

Kommentarer til denne saken