Derfor finnes det ingen ladestasjoner for el-biler i Gamlebyen

UTENFOR VOLLENE: Gamlebyenutvalget ønsker at det etableres ladestasjoner for el-biler utenfor vollene for å bedre brannsikkerheten.

UTENFOR VOLLENE: Gamlebyenutvalget ønsker at det etableres ladestasjoner for el-biler utenfor vollene for å bedre brannsikkerheten. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Av hensyn til brannsikkerheten ønsker Gamlebyutvalget at kommunen legger til rette for ladestasjoner for elbiler utenfor vollene i Gamlebyen.

DEL

I 2016 har Gamlebyutvalget behandlet 25 saker fordelt på fire møter i 2016. En av sakene som har vært tatt opp er et ønske om ladestasjoner - utenfor murene.

Viktig tema

Brannsikring er et av de viktigste temaene utvalget behandler, og etter elbilenes inntog har dette blitt et hensyn man må ta som ikke har vært aktuelt tidligere.

– Vi har et eget brannsikringsutvalg i Gamlebyen, og et av temaene som har kommet opp der er lademuligheter for elbiler, forteller leder for Gamlebyutvalget Inger Christine Apenes.

– Det er mye nytt man ikke vet konsekvensene av, legger hun til.

Få muligheter

I dag er elbileiere nødt til å lade privat, og ikke mange har muligheten til å parkere i nærhet til hjemmene sine. Dermed må de ut med skjøteledninger, og det kan utgjøre en brannfare i de smale, gamle gatene.

– Gårdeierene har ikke alle muligheter til å lade, og derfor håper vi områdeplanen kan legge til rette for dette, sier hun.

GLASSHYTTA: Et potensielt sted for ladestasjoner utenfor vollene kan være ved Glasshytta. Den står på statlig grunn, og det må i så fall forhabdles med Forsvarsbygg.

GLASSHYTTA: Et potensielt sted for ladestasjoner utenfor vollene kan være ved Glasshytta. Den står på statlig grunn, og det må i så fall forhabdles med Forsvarsbygg. Foto:

Må tilrettelegges

Andelen elbiler, både blant innbyggere og gjester, øker stadig, og nå håper utvalget kommunen vil se på en plan for tilrettelegging. De har sett seg ut to alternativer for plassering av ladestasjoner på utsiden av vollene; p-plassen ved Torsneskrysset, eller ved Glasshytta.

– Glasshytta ligger på statlig grunn, så her må vi eventuelt ha forhandlinger med Forsvarsbygg, sier Apenes.

– I dette tilfellet er tilrettelegging brannsikring, og derfor håper vi det kan vurderes noen løsninger for dette.

Utvalget har underrettet kommunen om arbeidet med brannsikringen i sin årsmelding, som ligger blant sakspapirene til torsdagens Bystyremøte.

Kan være farlig

Per Svanæs i Fredrikstad brannvesen er en av dem som med jevne mellomrom vurderer brannsikkerheten i Gamlebyen. Han håper også det kan etableres en langvarig løsning utenfor vollene.

– Elbiler har et batteri som produserer oksygen dersom det begynner å brenne, forteller han.

– Dette gjør de spesielt vanskelig å slokke. Dette er ikke noe som har vært et stort problem, men for å være på den sikre siden er det bedre å legge til rette for elbileiere før det skjer noe.

Det er flere hensyn som tas med tanke på brannsikkerheten i Gamlebyen, men det er ikke hjemmel i noen lov til å forby ting, som for eksempel griller eller fakler.

– Det er lite lovverk som styrer dette, men nå får vi luftet det for å se om man kan finne en løsning, avslutter han.

Artikkeltags