Det melder Tolletaten i en pressemelding.

I løpet av helgen ble det foretatt 108 innledende samtaler og 89 kontroller om bord på båter på øst- og vestsiden av Oslofjorden.

Resultatet var «fattige» tre forelegg på til sammen 6.700 kroner.

– Aksjonen var suksessfull, fastslår Tolletaten.

Flere brudd

Tolletaten har drevet utstrakt informasjonsvirksomhet til publikum gjennom hele aksjonen.

– Det har ført til 14 antall fortollinger til en verdi av 8.344 kroner,- gjennom Kvoteappen som reisende kan benytte til å fortolle eventuelle varer over kvoten før man passerer grensen til Norge, informer Tolletaten

Fartøy som har gjennomført reparasjoner i utlandet ble også kontrollert av Tolletaten. Det avdekket seks brudd på deklarasjonsplikten som vil bli fulgt opp videre.

– Alle reparasjoner over 6.000 kroner utført i utlandet er momspliktige og skal deklareres, forutsatt at du har vært mer enn 24 timer ute av landet. Under 24 timer er grensen 3.000 kroner. Behov for fortolling skal meldes før ankomst Norge, informerer Tolletaten.

– Ser en positiv utvikling

– Mange gjennomfører reparasjoner på lystbåtene sine for store summer i utlandet. Det er viktig at vi kontrollerer at de reisende betaler moms på de reparasjonene som er gjennomført når de ankommer Norge, sier Nils Petter Røstad.

Han er seksjonssjef i Tolletaten for maritim innsatsseksjon i område Oslofjorden, og fortsetter:

– Samtidig ser vi nå en positiv utvikling ved at båtfolket i større grad tar kontakt med Tolletaten uoppfordret for å deklarere disse kostnadene. Vi opplever nå også oftere at reisende allerede har fortollet på Kvoteappen når vi kommer om bord.

Det ble også gjort kontroll av fire hundepass. I to tilfeller ble det funnet mangler.

Ble godt tatt imot

FB omtalte aksjonen på forhånd i slutten av forrige uke.

Tolletaten var ute med fire tollkryssere på sjøen fra Mandal i sør til Halden i øst, og Kystvakten bisto ytterligere med fartøy og mannskap for å kontrollere trafikken.

I år deltok også overvåkningsflyet LN-KYV for at de skulle dekke større områder. Det er Kystverket som eier overvåkningsflyet, som har en enorm rekkevidde og en meget avansert sensorpakke.

– Målet med aksjonen har vært å opplyse båtfolket om hvilke regler som gjelder på sjøen og vise tilstedeværelse på sjøen. Vi har fått god støtte av Kystvakten gjennom hele aksjonen som vi er i tett samarbeid med, og kan også melde om at vi har blitt tatt godt imot av publikum, avslutter seksjonssjef Røstad.