Gå til sidens hovedinnhold

Fyrlykta kan bli krevd for millionbelløp

Artikkelen er over 3 år gammel

Dersom Stifelsestilsynet bekrefter at Fyrlykta har betalt ut ulovlige millionlønninger og handlet med stifterens eget aksjeselskap, kan pengene bli krevd tilbake.

Det er VG som fredag morgen skriver at stiftelsen, med hovedkontor i Fredrikstad, nå kan bli krevd for millionbeløp etter at Stiftelsestilsynet har åpnet gransking av den private fosterhjemsstiftelsen. Dette skjer etter at VG avslørte at Fyrlyktas leder, den norsk-tyske forretningsmannen Peer Salström-Leyhs (63), har bygd opp et fosterhjemsimperium i sju europeiske land, og avisen fortalte hvordan norske skattepenger har gått til millionlønninger, bonusordninger og finansiering av 63-åringens virksomhet i andre land.

– Brøt loven

Det er ikke mer enn en ukes tid siden at revisjonsselskapet Deloitte slo fast at Fyrlykta hadde brutt stiftelsesloven, og at stiftelsen ikke er ideell. Kort tid senere sa Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) opp avtalen, verdt flere millioner kroner, med Fyrlykta.

– Selv om Deloitte har levert en rapport til Bufdir, må vi ha egen dokumentasjon for å gjøre egne beslutninger, sier Siw Heggedal Longvastøl, avdelingsdirektør i Stiftelsestilsynet til avisen.

Finner også tilsynet at det er gjort noe ulovlig, blir Fyrlykta anmeldt.

– Hvis det har skjedd noe ulovlig, skjer det som regel at vi går til politianmeldelse. Men vanligvis er sanksjonene først og fremst styreavsettelse, enten enkeltpersoner eller hele styret.

Må betale tilbake

I tillegg må altså stiftelsen betale tilbake et millionbeløp dersom tilsynet finner at det er gjort noe ulovlig. Ifølge VG har to daglige ledere fått henholdsvis 2 og 2,1 millioner kroner i lønn per år.

Fyrlykta har mottatt nær en halv milliard offentlige barnevernskroner for å ta seg av norske fosterbarn. Tysk-norske Peer Salström-Leyh sier at han ønsker tilsynet velkommen.

– Vi synes det er bra og riktig i situasjonen som er nå. Vi vil samarbeide om tilsynet om dette, sier Kjell Hauge, tidligere daglig leder og nå faglig leder i Fyrlykta til VG.

Avisen skriver videre at Stiftelsestilsynet kommer til å kreve omfattende dokumentasjon fra Fyrlykta på forhold som har fremkommet gjennom VGs dekning og revisjonsrapporten.

Bare i fjor mottok stiftelsen Fyrlykta 132 millioner kroner fra Bufdir (Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet) for å drifte fosterhjem rundt om i landet. I løpet av de fem årene Salström-Leyhs har drevet stiftelsen i Norge har denne hatt inntekter på totalt 437 millioner skattefrie kroner, og bygd seg opp en egenkapital på 54 millioner kroner.

Dette er saken

I begynnelsen av mai skrev VG at stiftelsen Fyrlykta har mottatt nær en halv milliard kroner for å skaffe norske barn plass i fosterhjem.

Fyrlykta har hovedkontor i Fredrikstad.

Fyrlykta fikk en verdifull kontrakt med det statlige barnevernet fordi de sa de var ideelle organisasjoner som ikke hadde som profitt som formål.

De siste årene har Fyrlykta oppnådd et overskudd på mer enn 50 millioner kroner.

Samtidig har norsk barnevern betalt for millionlønninger og finansiering av virksomheten i andre land.

Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) har nå sagt opp avtalen med Fyrlykta etter at en rapport fra revisjonsbyrået Deloitte avslørte at stiftelsen ikke var ideell.

Stiftelsen kan nå bli krevd for flere millioner kroner dersom Stiftelsestilsynet kommer til samme konklusjon.

Kommentarer til denne saken