«Gode lyttere! For oss i Norsk rikskringkasting er dette en stor dag. Vi ser på åpningen av Østfold-sendingene som det første skritt på veien til en oppdeling av Norges mest tettbefolkede områder i mindre NRK-regioner».

Slik lød det over eteren på FM 89,05 for 40 år siden – 29. april 1982 klokken 16.55. Stemmen tilhørte NRKs ferske kringkastingssjef Bjartmar Gjerde, som fikk æren av å åpne sitt aller første distriktskontor.

Det skjedde ikke på hvilken som helst dato, for 29. april blir nemlig regnet for kringkastingens fødselsdag i Norge. På denne datoen i 1925 gikk den første offisielle radiosendingen på lufta fra studioet i Brødrene Hals’ tidligere pianofabrikk bak Hotel Continental i Oslo – da i privat regi.

Etableringen av NRK Østfold bidro sterkt til å gjøre Fredrikstad til en blomstrende medieby på 1980-tallet. To oppegående aviser sørget for sterk innbyrdes konkurranse. VG opprettet kontor i byen i1972, og Institutt for Journalistikk etablerte seg her i 1980. Radio Fredrikstad kom i 1975, og i 1988 ble Nærkringkastingsnemnda (senere Statens medieforvaltning) lagt til byen. Bortsett fra i Oslo fantes det vel ikke en sterkere konsentrasjon av medievirksomhet her i landet!

Et «barn» av Distriktenes tiår

Etableringen av NRK Østfold var resultatet av en mangeårig sterk ekspansjon fra NRKs side. «Distriktenes tiår» på 1970-tallet ble et kjent begrep, med stor vekt på positive verdier knyttet til nærmiljø og lokalsamfunn. NRK fikk uventet sterk økonomi på grunn av fargefjernsynsavgiften, og de økte inntektene ble i hovedsak brukt til en offensiv med utbygging over hele landet. Gjennom 1970-tallet og i årene etter ble det opprettet en rekke nye distriktskontorer, og Østfold ble nr. 14 i rekken av totalt 17 til slutt.

I Gamlebyen hadde det vært underkontor siden 1972 med Tom Henriksen som enslig fast medarbeider. Overraskende nok ble det ingen heftig lokaliseringsdebatt i Østfold, slik det hadde vært i de fleste andre fylker. Særlig i Hedmark, Oppland og Telemark hadde det gått varmt for seg om plasseringen. Men kringkastingssjef Torolf Elster var en ringrev, og han fikk med seg både fylkesrådmann og fylkesutvalg på at Fredrikstad måtte være det naturlige valget, på grunn av radiotradisjonene på Øra og i Gamlebyen.

Lenge var det uklart hvor NRK Østfold skulle holde til i Fredrikstad. Underkontoret lå i Gamlebyen, men så dukket det opp et nytt alternativ. Det var en av byens mest attraktive tomter – fjellknatten ved bruhodet på Østsiden – godt egnet for et standardbygg av samme type som NRK hadde reist for eksempel i Elverum, Steinkjer og Porsgrunn tidligere. Først utpå høsten falt valget på Gamlebyen.

NRK hadde lagt press på Fredrikstad kommune for å få radiostasjonen dit til så lav pris som mulig. Ledelsen i NRK mer enn antydet at det ikke ville bli noe distriktskontor dersom dette ble for dyrt. Kommunen ga tilsynelatende etter og solgte de tradisjonsrike bygningene for en svært beskjeden sum på 50.000 kroner. Men den som lo sist og best, var Fredrikstads ordfører Wilhelm Thøgersen, som senere fortalte at NRK kunne fått eiendommene for kroner null, hvis det hadde blitt hardt mot hardt. Så viktig var det å få NRK til byen!

Tradisjonsrike lokaler og start med historisk sus

NRKs arkitekter sto overfor en helt ny oppgave. Aldri før i NRKs historie hadde moderne teknikk blitt tilpasset gamle tradisjonsrike bygninger av stor historisk verdi. «For første gang står vi overfor noe annet enn et flatt jorde når vi skal tegne et nytt distriktskontor», sa arkitekt Jan Bauck.

Etableringen i Gamlebyen ville derfor ta lengre tid enn planlagt. Mens dette pågikk ble Elnar Seljevold ansatt som distriktssjef, og han fikk seks medarbeidere med seg i startfasen.


Utfordringen ble å binde Østfold sammen og lage interessant stoff på tvers av regiongrensene. To og to redaksjonelle medarbeidere dro til hver eneste kommune for å bygge kontaktnett og informere om det nye tilbudet i radio. Hovedoppgaver på den tiden skulle først og fremst være å speile fylkets samfunnsliv og kultur med vekt på identitet, særpreg og lokalhistorie. Det skulle blant annet gjøres med utstrakt reportasjevirksomhet og opptak av musikk og lokalrevyer.

Åpningssendingen 29. april startet med nylagd kjenningsmelodi, signert Claes Neeb fra Tistedalen. Radiodirektør Gunnar Gran valgte ut østfoldsendingens aller første plate: Den norske løve av haldenseren Oscar Borg. Talerne glødet av begeistring. Endelig kom det et medium for alle østfoldinger. Fylket med de fem regionene skulle samles til ett rike! Demokraten-redaktør Charlie Jansson akkompagnerte sin kollega i Sarpen – Knut Roen – til sangen om Gamle Krabben, den tradisjonsrike båten på Glomma.

Historisk sus preget også åpningen på en annen måte, for selveste Haakon Madsen skulle være æresgjest sammen med andre radioveteraner. Madsen hadde som 13-åring – sammen de andre i Madsens Orkester – spilt i åpningssendingen fra Vestre Fredrikstad Pikeskole 1927. Det skjedde i regi av det private Kringkastingsselskapet, seks år før NRK ble til.

Haakon Madsen satt lenge stivpyntet hjemme i Oredalsveien og ventet utålmodig, for staben hadde rett og slett glemt å hente ham under de siste hektisk forberedelsene. Men i siste sekund ble han brakt på plass i studio. Der spilte han på direkten, akkurat som han hadde gjort 55 år tidligere i åpningssendingen fra Pikeskolen.

Gradvis utbygging

Første ordinære sending gikk av stabelen mandag 3. mai. NRK Østfold skulle sende 45 minutters om ettermiddagen mandager, onsdager og fredager. Sendingene tirsdager og torsdager samt resten av sendeflatene de andre dagene ble inntil videre felles med Østlandssendingen i Oslo.

«Ekteskapet» med Østlandssendingen var i perioder ampert. De ansatte i Gamlebyen syntes at redaksjonen i hovedstaden besto av noen hovne bedrevitere som ikke tok hensyn til lytterne i Østfold. Og i Oslo var man ganske oppgitt over «amatørene» i Fredrikstad og manglende prioritering av stoffleveranser til fellessendingen. Dette var klassiske NRK-motsetninger.

Kontoret ble gradvis bygd ut i 1980-årene. Fra 3. september 1984 fikk kontoret en times sending hver ettermiddag, mandag til fredag. Den endelige og etterlengtede «løsrivelse» fra Østlandssendingen skjedde i november 1987, da NRK Østfold startet med morgen- og formiddagssendinger, i tillegg til lørdagssendinger og nyhetsbulletiner. Staben ble da betydelig utvidet. Med P2-medarbeider og forsøkssendinger med blant annet «Lett i øret» på starten av 1990-tallet kom staben oppe i drøye 20 medarbeidere.

Etter at Vestfold ble skilt ut fra Østlandssendingen i 1991, var NRK Østfold ikke lenger det minste distriktskontoret i NRK. Det møysommelige arbeidet hadde startet med et ambisiøst mål for øye – om å bli et likeverdig distriktskontor på linje med de fleste andre rundt om i landet. Det endte med egne TV-sendinger for Østfold og 45 medarbeidere. Men det er en annen historie.

Artikkelforfatteren

Jørn Enger var programsekretær (journalist) ved åpningen i 1982, sjef for NRK Østfold 1990-2003, inklusive et par år som sjef for TV-sendingene fra fire fylker på Østlandet. Han har også skrevet 4. bind av NRKs historie – «Hele landet på lufta».