Gå til sidens hovedinnhold

Sarpsborg kan få Østfolds fremste scene

Artikkelen er over 4 år gammel

Sarpsborg scene, i Folkets Hus, fikk onsdag 10 millioner kroner av potten som opprinnelig var satt av til fylkeskulturscenen i Fredrikstad. Flere i fylkestinget håper at scenen også kan få orkestergrav.

Dermed kan Sarpsborg, og ikke Fredrikstad, få den fremste kulturscenen i Østfold. Fylkestingspolitiker Britt Gulbrandsen (KrF), som har stemt for å bygge fylkeskulturscene i Fredrikstad, var glad for at Østfold får et større sceneanlegg i Sarpsborg.

– Dette er en gladsak. Vi fordeler ut penger til regionale kulturhus rundt om i fylket. Vi som bor i Indre Østfold reiser like gjerne til Sarpsborg som til Fredrikstad. Å få en orkestergrav åpner nye muligheter og er ikke lett å få bygd andre steder. Hvis vi ikke kan få det beste, er det bra å kunne få det nest beste, sa hun i fylkestinget.

Muligheter for Opera Østfold i Sarpsborg

Elin Tvete (Sp), som også er styreleder for Opera Østfold, var også begeistret for tanken om å få en større scene i fylket med orkestergrav. Det gir nye muligheter for operaen, som også har fått en større sum i neste års statsbudsjett. Ifølge Tvete betyr støtten i statsbudsjettet at operaen er reddet.

Opera Østfold har lenge ønsket en scene med orkestergrav, og dette var ett av ønskene som fylkeskulturscenen skulle oppfylle.

– Fredrikstad skal få fylkesscene

May Hansen (SV) hadde imidlertid ikke gitt opp kampen for fylkeskulturscenen i Fredrikstad.

– Jeg er glad for at vi bruker penger i Sarpsborg. Moss skal også få penger til regionalt kulturhus. Men dette innebærer ikke at vi har lagt bort fylkesscenen. Fredrikstad skal selvfølgelig få scenen sin, sa Hansen.

Fredrikstad kommunes mulighetsstudie for Blå Grotte er ventet om få dager. Også Blå Grotte vil kunne få penger fra potten til regionale kulturbygg. Fredrikstad kan forvente å få en tilsvarende sum som Sarpsborg Scene. Fylkesrådmannen har gitt Fredrikstad-politikerne en frist ut året for å avgjøre om de skal gå videre med planene for en fylkeskulturscene. Det brenner med andre ord et blått lys for fylkesscenen i Fredrikstad.

Bruker 43,1 millioner på Sarpsborg scene

De 10 millionene til Sarpsborg scene skal i hovedsak brukes til ny sidescene og utbedring av akustikken, skriver SA. I fylkestinget ble det opplyst at halvparten av summen blir utbetalt før nyttår.

Sarpsborg bystyre har vedtatt å bygge ut og oppgradere scenen for 43,1 millioner kroner. De 10 millionene er et viktig bidrag.  

– Det betyr at vi er et skritt nærmere å få realisert en god del av de investeringene vi har lagt opp til her. Bystyret i Sarpsborg har tidligere vedtatt å bygge ut og oppgradere Sarpsborg Scene for 43,1 millioner kroner i perioden 2015 til 2020. I den summen lå det også et håp og forventninger om at Østfold fylkeskommune ville godta en søknad på ti millioner kroner, sa prosjektleder ved Sarpsborg scene, Halvor Titlestad, til SA nylig.

Kommentarer til denne saken