Gå til sidens hovedinnhold

Fylkespolitikerne i Østfold gir kulturscenepenger til nabobyene

Artikkelen er over 5 år gammel

Sarpsborg scene og Parkteatret i Moss får 10 millioner hver av potten som skulle gå til fylkesscenen.

Fylkesscenens fremtid står på sakskartet i fylkestinget torsdag.

Fylkespolitikerne ønsker en avklaring fra Fredrikstad om fylkeskulturscenen. Andreas Lervik (Ap), som er leder i nærings- og kulturkomiteen, sier til FB at Fredrikstad-politikerne må bestemme seg i løpet av året.

30 millioner fylkeskommunale kroner blir stående på en fylkesscenekonto inntil Fredrikstad har tatt en beslutning. For å få penger må byen lansere et konkret prosjekt.

Pengene som er satt av til scene kommer dels fra fylkeskommunen og dels fra staten.

Fylkespolitikerne vil ikke binde opp de statlige pengene til et kulturbygg som er svært usikkert.

I forrige uke gikk nærings- og kulturkomiteen inn for å ta 20 millioner av den statlige potten, som var satt av til fylkeskulturscenen, og bruke pengene på kulturscener i Sarpsborg og Moss.

Flere kommuner ønsker å få penger, og det blir ikke vanskelig å finne egnede prosjekter hvis fylkesscenen legges død for godt.

Kulturdepartementet følger nøye med på hva som skjer på kulturfronten i Østfold, og spesielt med scenen. Fylkesscenen skulle delfinansieres med 40,7 millioner statlige kroner som ble gitt til regionale kulturbygg. Summen skulle overføres i årene frem til 2017, og ved utgangen av 2015 hadde Østfold fylkeskommune 35 millioner på denne kontoen.

«Med den uavklarte situasjonen rundt fylkesscenen i Fredrikstad, har Østfold i dag ingen konkrete prosjekter å henvise oppsparte midler til», skriver konstituert fylkesrådmann Odd Roald Andreassen.

Han minner om at Østfold kan få kutt i fremtidige overføringer, hvis det ikke skjer en avklaring om fylkesscenen.

Kommentarer til denne saken