Fylkesordføreren til kommunen om flyktningkrisen: –Start bygging av boliger

Frederik II. ¬ Ole Haabeth - AP ¬  ¬

Frederik II. ¬ Ole Haabeth - AP ¬ ¬

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Presset for å få bosatt flyktninger vil bli stort i kommunene, tror fylkesordfører Ole Haabeth. – Jobben med å skaffe boliger må starte nå, sier han.

DEL

– Jeg er redd kommunene i Østfold ikke er forberedt på det enorme trykket det vil bli for å få bosatt flyktningene fra Syria, sier Ole Haabeth.

Les også: – Alvorlig bekymret for situasjonen

Må ta imot flere enn vedtatt

Avtalene om bosetting av 260 flyktninger over to år som Fredrikstad-politikerne vedtok tidligere i år, vil på langt nær være nok.

Les også: – Bosett 45 flyktninger i Råde

– Det å skaffe boliger til flyktninger er en stor utfordring påpeker mange kommuner. Jeg er redd for at kommunene blir sittende og avvente situasjonen. Men jobben med å frigjøre og skaffe boliger må starte nå. Jeg tror også at det må bygges mange nye boliger, og det tar tid, sier fylkesordføreren.

Bedt om å ta imot 520

Ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap) kunne i ordførerduellen på FBTV fortelle at Fredrikstad kommune for kort tid siden mottok en henvendelse fra Inkluderings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI) om å bosette enda flere flyktninger. Fredriksstad Blad kjenner til at det konkret dreier seg om en henstilling om å la 520 nye flyktninger få bosted i Fredrikstad de kommende årene, fordelt på 135 i 2016, 135 i 2017, 125 i 2018 og 125 i 2019.

Les også: Kuran presiserer om antall flyktninger

Folkevandring

– Jeg har vondt for å se for meg en løsning i Syria i overskuelig tid. Men når det en gang blir fredelig igjen viser erfaringen fra Balkan-krigen at mange flyktninger er så godt integrert i Norge at de vil forbli her, mens andre vil vende hjem til sitt eget land, mener Haabeth.

Les også: – Feil å drive valgkamp på andres liv og ulykke

Hittil i år er det kommet 8.336 asylsøkere til landet, flest av dem syriske, eritreiske og afghanske statsborgere.