Gå til sidens hovedinnhold

Fy skam for Israel-klementiner, Kiwi

Artikkelen er over 1 år gammel

– Mye av landbrukseksporten til Israel er avlet på grunn som er stjålet fra palestinske bønder som er fordrevet med vold, trusler og endog død, er Jan Christian Häckerts begrunnelse når han kritiserer Kiwi for å selge klementiner produsert i Israel.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Både skuffet, opprørt og sint ble jeg da jeg skulle kjøpe klementiner på Kiwi her om dagen. Posen med fine og friske Cevita-klementiner var fylt opp og jeg gledet meg til å få påfyll med C-vitaminer. Men akk, i det jeg skal strene i retning kassa oppdager jeg reklameskiltet for den bugnende klementinreolen. Produsert i Israel, en av verdens råeste apartheidstater, et overgreps- og undertrykkerregime av verste sort. Ai, ai, klementinene fikk fart på seg tilbake i reolen. Det ble kiwi fra Spania i stedet.

Vet ikke Kiwi, som reklamerer med at de ikke går på akkord med pris og kvalitet, at de promoterer frukt produsert under svært kritikkverdige forhold? Mye av landbrukseksporten til Israel er avlet på grunn som er stjålet fra palestinske bønder som er fordrevet med vold, trusler og endog død.

Man beslaglegger land og dyrkingsområder, overtar eiendommer og tillater at militante nybyggere slår seg til der hvor palestinerne har bodd og dyrket i mangfoldig århundrer. Man regulerer vannreserver til egen fordel, man deler opp veinettet slik at den legitime lokalbefolkningen blir henvist til sideveiene og man nekter lokale bønder å eksportere det lille de klarer å få frem.

Alt dette er brudd på folkeretten og bør behandles med boikott. Når verdens ledende land ikke klarer å hjelpe palestinerne til rettferdighet, da får vi forbrukere yte vårt og ikke kjøpe israelske varer. Boikott virket i Sør-Afrika og kan også føre frem i Palestina. Så fy skam, Kiwi, at dere går på akkord med menneskerettigheter; da betaler jeg heller mer for fairtrade-varer.

Kommentarer til denne saken