Har du sett de spesielle fuglene?

KUNSTIGE ROVFUGLER: Dragene, eller "kiter", som ligner på rovfugl skal skremme bort måker og duer. Det spørs likevel hvor godt det fungerer i lengden.

KUNSTIGE ROVFUGLER: Dragene, eller "kiter", som ligner på rovfugl skal skremme bort måker og duer. Det spørs likevel hvor godt det fungerer i lengden. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

"Skremmefugler» har poppet opp over hele Fredrikstad.

DEL

Over hele byen har pryder såkalte skremmefugler hustakene til bedrifter i Fredrikstad. Eksemplene er mange. Dahles Auto på Råbekken, Norsk teknisk porselen, Sleipner Auto og Brynildgruppen har alle flere fiktive rovfugler på taket.

Stefan Fridriksson er prosjektleder for Brynildgruppen og forklarer hvorfor.

– Vi vil hindre at måkene i området bygger seg reder og klekker unger, forteller han.

Rovfugl-krig mot måker

I vår bestilte nemlig Brynildgruppen dragene, som skal være til forveksling lik rovfugl. I alle fall for måkene i området. I tillegg til disse etterligningene, er det montert opp høyttalere som imiterer lyd fra rovfugl, som skal stresse måkene.

– Vi har gjort forskjellige tiltak for å få flyttet måkene fra taket hos oss. Det har vært mange måker i området. Det er kanskje ikke så rart, siden vi ligger nært sjøen, der måkene trives godt. Da har vi prøvd å få måkene til å velge andre steder å sette seg ned på enn hos oss, sier Fridriksson.

VIL SLIPPE MÅKENE: Stefan Fridriksson er prosjektleder for Brynildgruppen, og sier at en har slitt med at måkene bygger rede på taket.

VIL SLIPPE MÅKENE: Stefan Fridriksson er prosjektleder for Brynildgruppen, og sier at en har slitt med at måkene bygger rede på taket. Foto:

Poenget er at måkene ikke skal få tid nok på seg til å bygge reder. For måkene vil gjerne beskytte sine nyfødte. Dermed går de brått til angrep på mennesker som fuglen mener er for nære sine små. Samtidig handler det om å ikke få fugleavføring nær virksomheten sin.

– I fjor så vi at dette dukket opp forskjellige steder. Da ville vi også prøve, forteller han.

– Skyver problemet videre

Jan Roar Uthus fra Lillestrøm er mannen som har solgt mange av «rovfuglene» til bedriftene i Østfold. Det bekrefter han selv. Han har drevet import av kunstige rovfugler i fire år.

– Vi har solgt mange til Fredrikstad. En slipper å drepe fuglene, det er hensikten. En skyver dem bort fra problemområdene. Særlig næringsdrivere ønsker ikke å ha fugledritt på eksempelvis mat, eller på blanke biler. Det blir brukt for å skremme og skyve problemet videre, forteller han.

At hele bedriftsnaboskapet på Værste-området har skaffet seg slike kunstige fugler er kanskje ikke så rart. For når naboen har en rovfugl, tar din bedrift over som et trygt område for fuglen. Sånn sett skaper selgeren et nytt behov hos naboen til den han eller hun har solgt til i utgangspunktet.

MANGE AV DEM: Flere bedrifter har nå skaffet seg drager som ligner på rovfugl for å skremme bort måker.

MANGE AV DEM: Flere bedrifter har nå skaffet seg drager som ligner på rovfugl for å skremme bort måker. Foto:

– Etterspørselen er stigende. Dreper en fugler en ikke skal drepe så får en brått problemer med myndighetene. Det er en snillere form for fjerning, uten at en trenger å være aggressiv. Hvis du sier at 60 prosent har kunstige rovfugler, så må de siste 40 prosentene ta vare på de ekte fuglene, forteller han.

Samtidig innrømmer han at fuglene kan ha en noe begrenset effekt dersom absolutt «alle» kjøper dem. Selgeren forteller også at rovfuglene bør flyttes litt på, slik at de naturlige fuglene ikke blir for trygge på dem.

– Du gjør sånn at fuglen ikke setter seg på ditt tak. Da setter den seg automatisk ned på neste tak. Det er derfor jeg sier «skyve». Ett sted må den jo sette seg. Det vil klart ha en begrensning dersom «alle» kjøper dem og setter det på taket i et område, bekrefter han.

– Det jeg selger mest av er startpakkene hvor en setter opp tre forskjellige drager, sier Uthus.

Fugleekspert: Spørs om det virker i lengden

Fugleekspert Ronny Steen, som jobber ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. Han forklarer at effekten til rovfuglene kan avta noe etter hvert.

– Fuglen har tilpasningsevne for å ikke bli spist. De bruker mye av tiden sin på å ikke bli spist. Grunnen til at dette fungerer, særlig på måkefugl, er at måkene ikke har tid til å ta en sjanse på at rovfuglen ikke er ekte. Dersom de gjør det, og det skulle vise seg at rovfuglen er ekte, så har de tapt. Derfor tar de ikke sjansen, forklarer Steen.

– En kan spørre seg om fuglene har evne til å tilpasse seg. Det jeg er spent på er om responsen kan bli avtakende. Måkene er ikke så tilpasningsdyktige, men dersom behovet for en plass til å bygge rede blir for stor, vil til slutt noen fugler ta sjansen. Når fuglene innser at det ikke er en fare vil nok effekten avta, forklarer han. 

– Men jeg har tro på at dette vil fungere på kort sikt, mener eksperten på fugleatferd.

Men Brynildgruppen har planen klar dersom måkene plutselig blir smartere enn forventet.

– Vi har noen flere varianter av drager som vi kan bytte ut med, så vi har noen triks i ermet, ler Stefan Fridriksson.

Artikkeltags