Frp skuffet over at kommunene ikke får Østfold Energi-aksjene

Frp-politikerne er særlig skuffet over Høyre og Venstres standpunkt i den politiske drakampen om aksjene i Østfold Energi.

Frp-politikerne er særlig skuffet over Høyre og Venstres standpunkt i den politiske drakampen om aksjene i Østfold Energi. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

– Vi er skuffet over at flere partier i Østfold ikke ser verdien av å beholde råderetten over verdier som rettmessig tilhører innbyggerne i Østfold, skriver Frps fylkestingsgruppe om hvordan fylkeskommunens aksjer i Østfold Energi blir fordelt.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I desember 2017 fremmet Frp en interpellasjon på fylkestinget, hvor vi spurte fylkesordføreren om muligheten for at kommunene kunne overta aksjene i Østfold Energi. Dette ble «blankt» avvist av fylkesordføreren (Ap). Ett år senere kom det et opprop fra nesten alle ordførerne i fylket om det samme og «ballen» begynte å rulle.

Saken, eller komedien som kanskje folk flest vil kalle det, har kort fortalt vært slik: Ap (som egentlig var i mot å gi aksjene til kommunene) måtte ha tre rådsmøter for å bli enige om at de til slutt kunne overdra 50 prosent av aksjene med noen forbehold. Dette var ikke slik som Frp ønsket, men vi fant fort ut at hvis vi ville oppnå noe som helst og sørge for at noen av verdiene blir i Østfold, så måtte vi gå for dette forslaget.

De eneste partiene som ikke vil være med på å sikre at aksjene blir i Østfold er fylkestingsrepresentantene fra Høyre, MDG og Venstre, de står fast på at «arvesølvet» skal gis til Viken fylkeskommune. Hvor de vil forsvinne inn i dette pengesluket. På fylkestinget 20. juni ble det fattet et flertallsvedtak (bestående av Frp, Ap, KrF og Sp) etter forslag fra Frp i fylkesutvalget. Det ser i korte trekk slik ut slik: Østfold fylkeskommune inngår en avtale med kommunene i Østfold etter innbyggertall om å overdra ti prosent, av sin eierandel i Østfold Energi nå. Østfold fylkeskommune inngår en avtale med eierkommunene i Østfold Energi om å overdra 40 prosent av dagens eierandel til kommunene i Østfold etter innbyggertall om 12 år. De siste 10 prosentene av disse blir gitt som en opsjon på kjøp. Dersom grensene til Viken fylkeskommune endres, skal det nye fylket Østfold blir en del av, få Viken fylkeskommunes aksjer i Østfold Energi. Det tas inn et nytt punkt i vedtektene der aksjene overføres til kommunene i Østfold, dersom det regionale nivået opphører.

Da tenker du som leser dette at det var avslutningen på denne saken? Nei det stopper ikke med det. Høyres fylkestingsgruppe, Venstre og MDG (seks medlemmer av fylkestinget) ber om en såkalt «lovlighetskontroll» av vedtaket. Det vil si at de mener kommunene ikke skal overta verdier på ca. 1,7 milliarder kroner. Disse partiene mener dette skal overføres til Viken fylkeskommune.

Vi i Frp har samarbeidet godt med Høyre og Venstre på fylket i mange år, vi har sammenfallende politikk på en rekke punkter. Vi har derfor vanskelig for å forstå disse politikernes motiv for å sende store verdier inn i et forvaltningsnivå som, etter Frp sin oppfatning, ikke har livets rett og vil klare seg utmerket uten disse pengene.Vi legger ikke skjul på at vi er skuffet over at flere partier i Østfold ikke ser verdien av å beholde råderetten over verdier som rettmessig tilhører innbyggerne i Østfold og lytter til flertallet av hva eierkommunene (tverrpolitisk) mener om denne saken.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken