Verdens største musikkshow nærmer seg. I underholdningsprogrammet «Adresse Troino» varmes det opp med å diskutere låtene som skal konkurrere under årets Eurovision Song Contest i Torino 14. mai.

Drømmer om å bli programleder

Et fast kjendispanel med blant annet Gressvik-rølperen Stian «Staysman» Thorbjørnsen skal være med i alle de fire programmene. I tillegg kommer et nytt fagpanel i hver sending. Og i dag, lørdag 30. mai, er Hvaler-jenta Frøya Fluge én av de fire deltagerne.

Programmet ledes som vanlig av Marte Stokstad.

– Jeg er skikkelig fan av Marte. Egentlig drømmer jeg om å stjele jobben hennes, ler 17-åringen.

– Dårlig gjort

Det var i 2015, da Frøya var ti år og hun så Sverige vinne Eurovision Song Contest med bidraget «Heroes», at hun fikk øynene opp for det store musikksirkuset.

At låten fikk hele 365 poeng mente Frøya var ufortjent.

– Jeg syntes det var så dårlig gjort at den skulle vinne. Det var ikke noe spesielt med sangen. Så der og da våknet en flamme inn i meg.

Hellige poeng

Nå går Hvaler-jenta i 2. klasse på sciencelinja til Greåker videregående skole, og er fortsatt lidenskapelig opptatt av den gedigne sangkonkurransen. Hvert år er det Eurovision Song Contest hos Frøyas familie.

Så da NRK etterlyste deltagere til sitt fagpanel, sendte hun inn en video.

– Jeg er både lidenskapelig opptatt av Eurovision og jeg drømmer om å jobbe med tv. Aller helst vil jeg bli programleder. Så jeg bare måtte melde meg på.

Videoen fra Frøya Fluge sjarmerte NRK-produsenten.

  • Se videoen her:

– Jeg har mange meninger om Eurovision. Det er absolutt ikke alt jeg er enig i, og jeg følte at min mening om låtene også burde representeres, sier 17-åringen.

Og legger til:

– Jeg kan absolutt hate. Men på barneskolen lærte jeg at man ikke skal hate – så jeg vil heller si at jeg misliker sterkt og lidenskapelig. Både 12-poengeren og ett-poeng er hellig. Det ligger også et talent i å lage en så elendig sang at den får ett poeng.

– Hvilken sang «hater» du?

– Det nærmeste jeg kommer å virkelig hate en Eurovision-låt er fjorårets bidrag fra Storbritannia. I «Adresse Rotterdam» fikk den positive tilbakemeldinger. Men jeg ville gitt den ett poeng, denne hadde ikke noe ekstra ved seg – det var generisk listepop.

«Embers» endte på sisteplass uten poeng.

– Samler Europa

– Hvorfor er du så fascinert av Eurovision?

– Jeg liker at alle landene får muligheten til å representer sin kultur. Det er en fin måte for Europa å møtes på. Og vi får et innblikk i andres kultur.

Gir seg selv 12 poeng

Programmet som vises på lørdag ble spilt inn tidligere denne måneden.

– Jeg var kjempenervøs men jeg tror ingen merket det. Jeg har ikke vært i den type situasjon før, så jeg var redd for å drite meg ut. Etterpå har jeg tenkt; hvorfor ikke jeg var strengere med Nord-Makedonia og snillere med Georgia.

– Så hvilken poengsum vil du gi deg selv?

– Det hadde vært dårlig gjort ovenfor meg selv å gi noe annet enn 12. Ikke fordi jeg var så fantastisk, men at jeg kom gjennom det uten å krepere av nerver.

– Sånn helt til slutt, hvem tror du vinner årets konkurranse?

– I fjor sa jeg på forhånd at Italia kom til å vinne, i år får jeg det ikke til. Det var så åpenbart med «Fairytale», «Euphoria» og fjorårets vinner. Men i år er det skikkelig vanskelig, sier Frøya.

Og legger til:

– Av en eller annen grunn har jeg en liten følelse på Frankrike i år, men det hadde vært gøy om Spania vant. Og så håper jeg ikke Italia vinner, da blir jeg skuffet!

Eurovision Song Contest

  • Den 66. utgaven av Eurovision Song Contest blir arrangert 10. mai, 12. mai og 14. mai 2022 i Torino.
  • Italia står for vertskapet etter at bandet Måneskin gikk av med seieren med låten «Zitti e buoni» i 2021.
  • I utgangspunktet skulle 41 land delta i konkurransen. Men etter Russlands invasjon av Ukraina, kom flere deltakerland til orde og ønsket Russland ekskludert fra konkurransen.
  • Hvordan deltakerlandene velger ut sin artist er opp til hver enkelt nasjon. Mange, deriblant Norge, arrangerer finaler der publikum stemmer frem sin favoritt, mens andre lands representanter utpekes internt av den nasjonale kringkasteren.