– Vi kan godt være flere. Jeg tror Oscar og jeg er enige om at vi ønsker oss flere som kan sykle tur med de eldre, sier Nordstrand.

Pensjonisten tråkker de eldste fire ganger i uka, fordelt med to dager på Solliheimen og to på Østsiden sykehjem. Oscar Greve stiller opp på Fjeldberg hver onsdag. Men behovet er større fordi det står ledige sykler som skriker etter å bli brukt. Pedalen på jernbanestasjonen tar vedlikeholdsjobben på doningene, og sykehjemmene dekker utgiftene.

– Jeg er innflytter til byen og lærer mye mens vi tar en runde, ofte gjennom gågata den ene veien og langs brygga tilbake, forklarer Greve.

Fornøyd 92-åring

Nordstrand hadde tatt med seg Jan Aaser på luftetur onsdag. 92-åringen var full av lovord over tilbudet, og synes opplevelsen er hyggelig.

– Folk vinker til oss og jeg får den reneste guidede turen av han Torbjørn, sier innflytteren.

Han passer på å smette inn noe lokalt fra nyhetene.

– Jeg leser at det er mye kritikk av Fredrikstad korttidssenter i bladet. Den kritikken er ikke jeg enig i. Jeg har vært der, fått god mat og møtt flinke ansatte. Helt fantastisk, mener Aaserød.

Nye lokaler

Men ved siden av den lille etterlysningen, så er det en nyhet: Frivilligsentralen i sentrum har flyttet fra Badet til de gamle Sun Chris-lokalene i Riddervoldsgate. Denne uka er det fortsatt litt hulter i bulter med mange pappesker og maskeringstape under malerjobben.

– Jeg håper vi er på plass 1. september, men vi vil ikke være fullt operative før det nye kjøkkenet har kommet og er montert. Så vi kan åpne, men det går nok 14 dager til før alle brikker faller på plass, sier daglig leder Inger Marie Solgård.

– Hva er den største forskjellen?

– Vi har fått mye mer plass. Det var trangt på Badet og tungvint atkomst. Nå får vi en inngang tilpasset rullestoler. Så med pensjonistkino som starter opp igjen er vi nærmere brukerne der. Vi har 100–150 innom hver uke, og det er leksehjelp, innvandrerhjelp og de eldre som er bærebjelkene, sier Solgård.

Frivilligsentralen har lokaler i sentrum, på Selbak og på Gressvik. I år fyller de 30 år, og neste år er frivillighetens år.

Stiftelsen Frivilligsentralene i Fredrikstad

Slik forklarer Stiftelsen hva de står for:

  • Stiftelsen Frivilligsentralene i Fredriksstad ble stiftet i 1997 og består av 5 virksomheter: Fredrikstad Øst Frivilligsentral, Fredrikstad Vest Frivilligsentral, Fredrikstad Sentrum Frivilligsentral, Home-Start Familiekontakten og Friske Eldre.
  • I tillegg samarbeider vi tett med organisasjonen Sorg og Omsorg. Stiftelsen skal drive frivilligsentraler og beslektet virksomhet i Fredrikstad. En frivilligsentral er et kontaktpunkt og et bindeledd mellom de som ønsker å yte en ubetalt innsats i nærmiljøet eller i lokalsamfunnet og de som ønsker å motta slik innsats.
  • En frivilligsentral fungerer som en møteplass og brobygger mellom mennesker, frivillige organisasjoner og sammenslutninger og det offentlige. I styret for stiftelsen sitter representanter fra kommunen, Kiwanis, Sorg og Omsorg, og frivillige representanter fra hver virksomhet.