Nå er det jo ikke akkurat sånn at det er sjeldent det er liv og røre på St. Croix kulturhus. Likevel må det kunne sies at det var spesielt folksomt torsdag kveld da Fredrikstad internasjonale skole (FRIS) arrangerte sin internasjonale dag.

– Vanligvis har vi holdt internasjonal dag på skolen vår på dagtid. Men vi ble invitert til å arrangere det her på St. Croix i forbindelse med 25-årsjubileet de har i år, og det var jo veldig fint, sier Lise Sørensen fra FRIS.

Rundt henne myldrer det av mennesker i alle aldre.

– Vi ba alle elevene våre, og samtidig sa vi at de gjerne kunne ta med familie og venner, stråler hun.

Danset Salakot

Svært mange har pyntet seg for anledningen.

– Dette er en tradisjonell folkedrakt for Filippinene, sier Maylinn Lundberg mens hun løfter ut skjørtet med påsydde blomster.

Hun har, sammen med sine filippinske venner, danset på scenen allerede.

– Vår dans heter Salakot. Det er en folkedans, som man danser i gruppe – ikke par, forklarer hun.

Rykket i dansefoten

Inne i hovedsalen lyder klapping, hoing og musikk. Det er allerede en annen gruppe dansere på scenen, denne gangen fra Eritrea. De danser i ring i tradisjonelle drakter og med stor innlevelse. Flere kjenner at det rykker i dansefoten, og klarer ikke dy seg fra å løpe opp på scenen og bli med. I publikum står det hundrevis som klapper og filmer festen med telefonene sine.

I løpet av kvelden er en rekke land representert på scenen – deriblant Norge med «Risikoret», Syria, Afghanistand, Thailand og Somalia.

Fakta

Fredrikstad internasjonale skole (FRIS) har:

Grunnskoleopplæring for voksne

Spesialundervisning for voksne

Kurs i norsk og samfunnskunnskap for voksne innvandrere og flyktninger

Tospråklig fagopplæring

Holder til i Nabbetorpveien 32, 1632 Gamle Fredrikstad

Rektor: Lin Sandhaug Ramberg