Pakken med leverpostei har utløpsdato om nesten fem år, likevel står det «Alltid fersk!» på pakken.

Maria Laingen (21) har nettopp lagt en slik pakke i handlekurven, men synes ikke noe om merkingen.

– Det er litt frekt å kalle leverposteien «fersk» når utløpsdatoen er fem år, sier Laingen til Nettavisen.

Produktet det er snakk om er porsjonspakke-versjonen av den klassiske norske «gule» leverposteiboksen.

Misvisende

Det blir misvisende å si at hermetisk leverpostei med fem års holdbarhet er fersk, sier ernæringsprofessor Birger Svihus ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

Stabburets har laget sin gule hermetikkboks med leverpostei siden 1949. De senere årene har de også introdusert porsjonspakker. Det er disse porsjonspakkene som har teksten «Alltid fersk!» påskrevet.

Og det kan virke som Stabburet er fornøyd med slagordet, som er skrevet fem forskjellige steder på pakka.

– I prinsippet kan leverposteiboksen ligge i butikkhylla i nesten fem år fram til datomerkingen. Da er åpenbart ikke leverposteien fersk, sier Svihus.

Ernæringsprofessoren mener Stabburet bruker ordet «fersk» på en helt annen måte enn det folk flest gjør.

– Næringsmiddelindustrien liker å bruke ord som fersk, naturlig og hjemmelaget for å skape et bedre inntrykk av maten enn det er grunnlag for, sier Svihus.

– Fersk opplevelse

Stabburet mener det er riktig å bruke ordet «fersk» også om man åpner en fem år gammel pakke med leverpostei.

– Dette er en porsjonspakke hvor du spiser leverposteien umiddelbart etter at du har åpnet pakken og får en fersk opplevelse, sier Dag Olav Stokken. Han er kommunikasjonsdirektør i Orkla som står bak merkevaren Stabburet.

Ifølge bokmålsordboka bruker man ordet «fersk» om noe som er nylig laget eller tilberedt. Matportalen.no, som Mattilsynet har ansvar for, skriver:

«Vurdering av om merking er villedende er en helhetsvurdering – det omfatter skjønnsmessige vurderinger, men lang holdbarhet er generelt ikke det forbrukerne forventer av et produkt som er merket ferskt.»

Men Stabburet står fast på at det er dekning for å bruke «fersk», også om porsjonspakkene med datomerking i 2027.

– Vi sikter til at du spiser produktet umiddelbart etter at du har åpnet det og får en opplevelse av et ferskt produkt, sier Stokken.

Kommunikasjonsdirektøren hevder også at dette er i tråd med hvordan forbrukere i samtaler med dem forklarer hvorfor de foretrekker porsjonspakke framfor en større boks.

Hypotetisk hermetikk

Men hva med den store klassiske leverposteiboksen, hvorfor står det ikke «alltid fersk» på den?

– Når du åpner en stor boks med leverpostei og deretter setter den i kjøleskapet vil den i dagene etterpå oppleves som litt mindre fersk. Vi bruker kun beskrivelsen «alltid fersk» for porsjonspakker fordi du spiser produktet med en gang du åpner pakningen, sier Stokken.

– Mener dere all hermetikk er fersk så lenge man spiser maten med en gang?

– Jeg vil ikke gå inn på noen hypotetiske problemstillinger om beskrivelse av andre produkter utover å vise til at et hermetisk produkt gradvis vil forringes etter at det er åpnet. Derfor velger mange forbrukere en porsjonspakke hvor de åpner og spiser produktet med en gang, sier Stokken.

Reklametriks

Maria Laingen (21) mener Stabburet tar feil når de kaller hermetikk for fersk.

– Jeg vil kalle dette et reklametriks. Ferskt er et ord jeg forbinder med for eksempel frukt og grønt, ikke hermetikk, sier Laingen.

Professoren er ikke i tvil om hvorfor Stabburet har satt «Alltid fersk!» på pakken.

– Det å kalle leverposteien for fersk gjør det helt sikkert lettere å selge varen, men det blir helt feil å kalle den for fersk, sier Svihus.