Ikke bli forskrekket hvis du plutselig står foran en bjørn ikke langt unna skytterhuset – og ser at flere av artsfrendene dens befinner seg like i nærheten.

Les også: Vil utvide dyreriket i marka

Bjørndalen-bjørnen er nemlig en rolig sjel som er helt ufarlig å støte på. De åtte bjørnene av tre – og noen andre dyr - som har inntatt marka, skal rett og slett gjøre det spennende for barn å bevege seg rundt i skogen.

Søndag ettermiddag er det innvielse av den rundt én kilometer trimløypa.

– Ønsket å gjøre noe for barna

— Vi har lenge ønsket å gjøre noe ekstra for ungene i kommunens turstinett, og da så vi mulighetene her, sier Hanna Tangvald, virksomhetsleder park i Fredrikstad kommune.

Nøyaktig hva som skulle gjøres for barna, sto klart for Tangvald og kommunens parkfolk da de fikk se treskjærerkunsten til den amerikanske treskjæreren Jordan Anderson i en Gressvik-hage. Tangvald kjører daglig forbi hagen til Derek Wheeler, kameraten til den amerikanske kunstneren, som driver treskjæring på et høyt nivå i hjemlandet.

HEKTISK INNSPURT: Jordan Anderson har det travelt før åpningen på søndag. Foto: Marianne Holøien

Slo seg løs i vennens hage

Der hadde Anderson brukt en ferie hos kameraten på Gressvik til å slå seg løs i hagen.

Les også: Like over svenskegrensa kan du ha nærkontakt med elg

Etter at kulturstiprosjektet ble bevilget 200.000 kroner fra fjorårsoverskuddet, overtalte kommunens parkavdeling Anderson til å ta turen til Norge igjen.

— Jeg måtte stokke om litt på timeplanen, flytte på og avlyse noen konkurranser, men det ordnet seg jo, ler trekunstneren midt i den siste innspurten før åpningen. Han har brukt tre uker på å lage et titall treskulpturer til løypa.

Omringet av barn

Det er kort tid, anslår han.

— Men på en annen side har jeg laget mange bjørner de siste ti årene, så det gjør det jo litt enklere, sier Anderson. Han kan fortelle om flere turgåere som har vært nysgjerrige på det som har foregått i marka de siste ukene. Blant annet dumpet det plutselig inn en haug av barn på tur en av de siste dagene før helgen.

Les også: Nå har også elgen fått seg bronsekjæreste

TITT TEI: Det er totalt et titall dyr som skal gjøre det spennende for barn å gå i skogen fremover. Foto: Marianne Holøien

— Plutselig dukket det opp et hundretall unger med masse spørsmål. Det er virkelig inspirerende å se barna bli så begeistret for noe de kanskje kan komme til å drive med selv i fremtiden. Jeg liker det, sier amerikaneren.

Én kilometer med bamsemoro

Hanna Tangvald opplyser at den nye løypa er på rundt én kilometer og vil bli godt merket. At det måtte bli bjørner som utgjør spenningen langs barnas tursti, var et enkelt valg, sier hun.

– Bjørner er både koselige og skumle, og at barn liker bjørner vet vi jo alle, hvem har ikke hatt drøssevis med teddybjørner i barndommen? Så lenge vi visste at vi ønsket å lage en Bjørneløype var også valget av sted veldig lett. Vi vet at navnet Bjørndalen fra gammelt av stammer fra at det har vært bjørn der, i likhet med for eksempel  Bjørneklova på Kråkerøy, sier Tangvald.

Hun legger til at kunstnerens lag med bjørneskulpturer også gjorde det lett å ta valget om en bjørnesti.

I tillegg til at turstien får bjørner og andre dyr, har også løypegjengen i Fredrikstad skiklubb sørget for en grillplass omtrent midt i løypa. Kommunens egne mannskaper har transportert tømmer, merket løypa og beiset skulpturene.