Fredrikstads fremste landemerke fyller 60 år i dag

Mange mente bruåpningen var den største dagen i Fredrikstads historie. Kronprins Olav klipper over silkebåndet og erklærer Fredrikstadbrua åpnet 18. august 1957. Til høyre byens ordfører Ragnvald Gundersen. I bakgrunnen står ti år gamle Astrid Fagerås, elev ved Gudeberg skole, klar med blomsterbuketten hun skulle overrekke kronprinsen. Utlånt av Rolf B. Gundersen

Mange mente bruåpningen var den største dagen i Fredrikstads historie. Kronprins Olav klipper over silkebåndet og erklærer Fredrikstadbrua åpnet 18. august 1957. Til høyre byens ordfører Ragnvald Gundersen. I bakgrunnen står ti år gamle Astrid Fagerås, elev ved Gudeberg skole, klar med blomsterbuketten hun skulle overrekke kronprinsen. Utlånt av Rolf B. Gundersen Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

På denne dag for 60 år siden klippet daværende kronprins Olav snoren og erklærte Fredrikstadbrua for åpnet. Men allerede før åpningen skal en 16-åring, i dag kjent som Egil «Drillo» Olsen, ha krabbet over den 64 meter høye buen.

DEL

Kjører du over Fredrikstadbrua i dag, kan du kanskje sende en liten gratulasjon til 60-åringen som «bærer» deg over Glomma. For 18. august 1957 sto selveste kronprins Olav for åpningen av det som i dag er byens fremste landemerke. Og det bare et par uker etter at Kråkerøybrua ble åpnet 29. juli samme år.

Fredrikstadbrua er 824 meter lang, og har ifølge Wikipedia et hovedspenn på 196 meter. Seilingshøyden er på imponerende 39,5 meter. I 2002 ble brua og rundkjøringen på Mineberget foreslått vernet, og i 2008 ble både brua og rundkjøringa fredet av Riksantkvaren.

Kø og kollisjoner

Men det gigantiske landemerket har for mange vært forbundet med kø, kollisjoner og litt kaos. Statistikk viser at det er på brua, og i rundkjøringene på hver side, det skjer flest ulykker her i byen. Tidligere var det også den mest utsatte ulykkesstrekningen i hele fylket. Om det er fordi førerne nyter utsikten litt vel mye er usikkert, men faktum er at mang en fører har fått problemer på veien over.

I disse dager gjennomgår 60-åringen omfattende rehabilitering, og selv om planlagt ferdigstilling er satt til november 2018, er det nå muligheter for Statens vegvesen blir ferdig før

Broåpningen 18. august 1957.

Foto: Fredriksstad Blad

Broåpningen 18. august 1957. Foto: Fredriksstad Blad Foto:

Drillo over buen

En historie noen kanskje har hørt tidligere, er at ingen ringere enn Egil «Drillo» Olsen skal ha vært første «mann» over brua, da via buen. Gutten fra Øssia forteller nemlig i en video, i samtale med Dag Solheim, at han allerede før åpningen av brua, krabbet over buen som 16-åring.

Solheim forteller at det hele er sant, og legger til at buen bare er 60 centimeter bred, før selveste «Drillo» i videoen fremfører Nabbetorpvisa.

Fra Trondheim for åpningen

Fredriksstad Blad har fått tilsendt bilder av ekteparet Esther og Bjarne Alfin Dalseg, som i 1957 kjørte helt fra Trondheim til Fredrikstad for å overvære åpningen. Med seg på turen hadde de Esthers svigerinne Solveig Dahl.

Ekteparet Esther og Bjarne Alfin Dalseg og Esthers svigerinne Solveig Dahl poserer på brua. De hadde kjørt helt fra Trondheim.

Ekteparet Esther og Bjarne Alfin Dalseg og Esthers svigerinne Solveig Dahl poserer på brua. De hadde kjørt helt fra Trondheim. Foto:

Ekteparet tok flere bilder, blant annet av alle båtene som kjørte oppover elva for å se, samt av folkelivet i byen på den høytidelige dagen.

Flere tok i bruk båten for å se på den nye brua.

Flere tok i bruk båten for å se på den nye brua. Foto:

Bruåpningen var høytidelig med kongelig besøk, og det var en folkefest i byen.

Bruåpningen var høytidelig med kongelig besøk, og det var en folkefest i byen. Foto:

Artikkeltags