Gå til sidens hovedinnhold

– Gresskar er mye mer enn Halloween!

dagens navn

Artikkelen er over 4 år gammel

Arne Ulfeng, pensjonert bonde og sivilagronom, pasjonert gresskardyrker fyller 80 år lørdag, 28 oktober.

At Arne Ulfeng kombinerer sin 80-årsfeiring med årets høsttakkefest, Halloween, er naturlig, synes intervjueren. Forklaring: I Norge omsettes det til årets Halloween hundretusenvis av gresskar til bruk som dekorasjoner, og den pensjonerte bonden og sivilagronomen er blitt en pasjonert produsent av gresskar. På Gresskarfarmen i Torsnesveien 105 jobber «Gresskaren» i tospann med «Gresskarkokka», som er kona Inger Johanne Ulfeng (75). Men Arne understreker: - Gresskar er mye mer enn Halloween!

Faktisk har ekteparet skrevet en bok med nettopp den tittelen. Den utkom i 2012, rikt illustrert av fotograf Per Andersen, og inneholdt - foruten aktuelle tips om gresskar brukt til pryd og dekorasjon - 40 gresskaroppskrifter, veiledning om dyrking (fra frø til frukt), gresskarets artsmangfold, botanikk, m.m.

Gresskarfarmen har gårdsutsalg og nettside. Dens avlinger dyrkes på jordlapper spredt rundt kårboligen og i utkanten av gårdens jorder. Alt dette startet med at Arne fikk noen poser med gresskarfrø da han ble kårkall for cirka 15 år siden. I år omfatter «markens grøde» rundt 50 sorter. I fjor hadde de 106 sorter, og i 2013 satte de norgesrekord med å dyrke frem ett gresskar på 188 kilo! - Viktigst for oss er dog ernæring, produsert i en miljømessig helhet, sier jubilanten, og byr på et «Gresskaren»-rim: «Takk, moder jord, for at et lite frø/ gir glede med nytte og smaker i kø.»

Selv slet jubilanten tidligere med vedvarende helseproblemer. Da han droppet hvete til fordel for urkornsorten spelt, forsvant plagene fort. - Immunforsvaret svekkes av feil i kostholdet, sier han, og forteller oppglødd om gresskarets innhold av sunne næringsstoffer og antioksidanter. Arne har det med å bli over gjennomsnittet interessert i ting, ifølge ham selv. - Han ser at verden trenger forandringer, innskyter kona, mens hun skjenker i kaffe og serverer småkaker i parets særpregede og koselige hjem.

80-åringen har vært aktiv i landbrukets organisasjoner, bondelag og grønnsaksdyrkerlag. Ulfeng har vært nestleder i Østfold Pensjonistparti, og han er fortsatt styremedlem i Fredrikstad Nei Til EU. Som samfunnsdebattant er Arne opptatt av alt fra klima globalt til nye stedsnavn lokalt. Og fremfor alt: Vern av dyrket mark. Jubilanten påpeker at han sier «dyrket mark» og ikke «matjord», og underbygger det med å sitere første linje i «Bondesangen»: «All kultur er dyrken - først og fremst av jord».

Da Arne overtok familiegården Ulfeng Nedre i 1965 (storebror Petter valgte å satse på en karriere som tannlege), var han 10. generasjon i rekken. På gården drev han med korn, potet, broiler/kalkun og grønnsaker. Før Ulfeng ble bonde, hadde han utdannet seg ved Norges Landbrukshøgskole på Ås (1960-63), bl.a. i ernæringsfysiologi. Jubilanten har kombinert bonderollen med diverse jobber gjennom årene, eksempelvis som forsker, landbrukssjef, konsulent, lektor ved Kalnes Landbruksskole (der han selv var elev i unge år). Fortsatt er Arne privatpraktiserende landbrukssakkyndig.

Fru Inger Johanne, opprinnelig fra Geilo, er også ernæringsfysiolog av utdannelse, eller heimstellslærer som det het før. Sist romjul hadde paret vært gift i 50 år, samtidig som hun fylte 75 år. De har datteren Lene (som har overtatt gården) og sønnen Thommes, som begge i sin tur har to barn, Jon, Trygve, Sebastian, Liam. - Så vi har mye å feire i kveld, sier jubilanten før festen med drøyt 60 innbudte gjester på Magenta i Gamlebyen.

Ps. I stedet for bursdagsgaver ønsker Arne seg pengegaver til Friends of Lilongwe. Det er en organisasjon av lokale krefter som støtter bistandsarbeid på «grasrotnivå» i Malawi.

Kommentarer til denne saken