Theresa (55) vitnet mot katolske nonner

Theresa Tolmie-McGrane

Theresa Tolmie-McGrane

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

I forrige uke var Theresa Tolmie-McGrane fra Fredrikstad, tilbake i Skottland for å vitne i en svært grov overgrepssak fra barnehjemmet der hun tilbragte 11 år av oppveksten.

DEL

I forkant av rettsaken uttalte Tolmie-McGrane til Fredriksstad Blad, at hun ikke lenger var redd for nonnene som hadde utsatt hun og hundrevis av andre barn for overgrep gjennom mange år. Nå har 55-åringen, som eneste av vitnene som har fraskrevet seg anonymitet, gitt sitt vitnesbyrd i retten i Edinburgh.

– Jeg vil at de skal vite at det er meg. Jeg vil at de skal vite at de ikke klarte å knekke meg, forteller hun til NRK.

Fysisk og psykisk plaget

Det hele startet i august 1968. Da ble seks år gamle Theresa hentet på skolen av en sosialarbeider. Det var første skoledag. Den samme dagen hadde hun fortalt at hun hadde en onkel hjemme som var alkoholiker, og som slo henne. Sosialarbeideren som hentet henne tok henne med i en bil, og kjørte til Smyllum Park.

Theresa var dårlig da hun ankom barnehjemmet, og kastet opp innenfor døren. Et par andre barn kom for å vaske opp etter henne, men da sosialarbeideren forlot hjemmet fikk hun sitt første slag fra en av nonnene.

– Jeg fikk beskjed om at jeg skulle vaske det selv, og om jeg kastet opp igjen måtte jeg spise det, fortalte hun til Fredriksstad Blad tidligere i høst.

Slik startet et 11 år langt opphold fylt av vold og misbruk.

En nasjonal skandale

Denne høsten rulles det som har blitt en av Skottlands største overgrepssaker opp.

Scottish Child Abuse Inquiry ble opprettet i 2015. De begynte å etterforske nonnene i som drev Smyllum Park, og fire andre institusjoner for barn, i tiden før 1980-tallet. Bakgrunnen er at i 2003 oppdaget to tidligere beboere ved Smyllum Park en massegrav ved en kirkegård i nærheten. De lette etter bevis for overgrepene de ble utsatt for som barn, og det viste seg at graven inneholdt 158 lik – alle barn.

For bare et par uker siden kunne BBC og Sunday Post avdekke at omfanget var mye større enn det. Trolig ligger over 400 barn fra barnehjemmet Theresa bodde på begravet der.

Detaljerte beskrivelser

Det var advokaten Colin MacAulay som ledet utspørringen i Edinburgh. Theresa måtte ut med detaljer rundt ulike voldshandlinger utført med knoker, hårbørster og favoritten: korset.

Etter en time ønsker advokaten mer informasjon om de seksuelle overgrepene.

– Kan vi ta en pause, spør Theresa.

Til tross for den tøffe oppveksten på barnehjemmet Smyllum, har Theresa evnet å legge minnene bak seg. Hun er utdannet psykolog og ønsket å være en stemme for alle som ikke har klart tilsvarende.

– Jeg gruet meg litt, men jeg klarte det uten å bryte sammen. Det var viktig for meg å være en sterk stemme for alle som ikke klarte seg så bra, avslutter hun i intervjuet med NRK som fulgte høringen.

Artikkeltags