FB mener: Bra at Fredrikstad-folk viser tydelig motstand mot bomringen

Kirsti Nelvik har tatt initiativ til protesttoget mot bomringen som skal gå fra Stortorvet tirsdag 11. september klokken 19. Fredriksstad Blad oppfordrer folk til å møte opp.

Kirsti Nelvik har tatt initiativ til protesttoget mot bomringen som skal gå fra Stortorvet tirsdag 11. september klokken 19. Fredriksstad Blad oppfordrer folk til å møte opp. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Det er helt på sin plass at folk i Fredrikstad gjør sin stemme hørt tirsdag 11. september klokken 19, i protesttoget mot bomringen.

DEL

LederOrdningen med bompengefinansiering av nødvendige veiutbygginger har kommet under sterkt, folkelig press den siste tiden. Nå som det nærmer seg bomring i Fredrikstad, og det blir mer synlig hvilken stor kostnad bompengene vil utgjøre for mange, våkner også protestviljen til liv her. Det synes vi er bra, for både lokale og nasjonale politikere må presses til å revurdere måten veiprosjekter gjennomføres på i Norge.

Hør bare: Av de 16 milliardene som skal brukes på Bypakke Nedre Glomma, går 3,1 milliarder til å dekke renter på lånet bompengeselskapet tar opp for å betale utbyggingen, og 1,1 milliard til å dekke kostnader for selve bompengeinnkrevingen. Prisen for de nye bilveiene, bruene, sykkel- og kollektivfeltene i Fredrikstad og Sarpsborg er altså 4,4 milliarder kroner høyere på grunn av selve modellen med bompengefinansiering.

Det betyr at drøyt en fjerdedel av det du betaler hver gang du passerer en bom i Fredrikstad og Sarpsborg de neste 25 årene, går til alt annet enn planlegging, graving, bygging og asfaltering.

I tillegg gir det store byråkratiet rundt bompengemodellen svært sendrektige veiprosjekter. Det er nå 11 år siden den 1,4 kilometer lange utbyggingen av Simo-Ørebekk ble vedtatt i bystyret i Fredrikstad. Veien står ferdig tidligst neste sommer, med fire kjørefelt og fine gang- og sykkelfelt. Likevel er det naivt å tro at akkurat denne veistumpen skal gi forståelse for at dens åpning utløser igangsetting av bomring i hele byen.

Som Fredriksstad Blad skrev nylig, skal hver enkelt av oss betale i snitt 121.000 kroner i bompenger – og vi må betale frem til 2042. Brutt ned på antall personbiler, blir prisen dobbelt så høy.

Derfor er det helt på sin plass at folk i Fredrikstad gjør sin stemme hørt tirsdag 11. september klokken 19, i protesttoget mot bomringen som da har avgang fra Stortorvet i sentrum, som du kan se direkte her:

    Skriv ditt leserbrev her «

    DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

    Artikkeltags