Bystyrerepresentanten gråt på talerstolen

Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Venstres Amelia Aune (19) tok til tårene under sitt innlegg om barn og unge på flukt.

DEL

Politikerne vedtok å ta mot rekordmange flyktninger

Det handler om ungdom på min alder. Det er vår fordømte plikt å ta dem imot sa den 19 år gamle Venstre-politikeren gråtkvalt fra talerstolen i bystyret torsdag kveld.

– Det kunne jo ha vært meg. Dette er barn og ungdom som har hatt helt normale liv og som nå er sendt på flukt, utdypet hun overfor FB etter debatten, like beveget som under innlegget.

Rekordstort antall

Før Aune hadde tolv andre folkevalgte sagt sitt i saken om bosetting av 180 flyktninger, som rådmannen mente at kommunen må si ja til. 40 av disse er enslige mindreårige. Det betyr at de er under 18 år og kommet til Norge uten foreldre eller andre foresatte.

Samtlige partier bortsett fra Frp, og Michael Meyer fra Høyre, støttet rådmannens innstilling.

Det betyr at Fredrikstad kommune skal bosette rekordmange flyktninger i 2016. Også når det gjelder enslige mindreårige, er tallet rekordstort. Tidligere har det blitt bosatt inntil ti i året, nå blir det altså fire ganger så mange.

For 2017 er totaltallet 205, hvorav 60 er enslige barn og unge.

– Kunne tatt flere

– Jeg er så glad for at alle, unntatt ett parti, vil ta imot disse. Vi skal hjelpe mennesker i nød, fastslo Hans Ek (Senterpartiet).

Flere talere fremholdt at 180 flyktninger ikke er mange, flyktningkrisen i verden, og spesielt i Syria, tatt i betraktning. Jan-Kåre Fjeld og Bymiljølista synes at kommunen burde tatt imot et større antall.

Høyres Jorulf Laabak trakk frem følgende bilde for å illustrere sin holdning til 180 nye flyktninger:

– Det vil jo ikke engang fylle opp tribunen på Selbak stadion.

Både han og partikollega Lars Petter Kuran påpekte at økt bosetting også vil gi utfordringer og økte kostnader for kommunen. Men begge presiserte at Fredrikstad likevel må ta sitt ansvar for folk på flukt.

Frps Bjørnar Laabak uttalte derimot at kommunens egne unge vil bli skadelidende hvis det bosettes flere flyktninger:

Redusert tilbud

– Det står i budsjettet at man da må redusere tilbudet til andre barn som trenger hjelpetjenester. Det kan ikke jeg si ja til bare fordi vi skal være snille. At det er krise i verden, er ikke noe nytt, mente han.

Laabaks uttalelser fikk Amelia Aune fra Venstre til å gråte i pausen igjen.

– Huff, det er ikke ofte dette skjer. Men jeg blir så emosjonell av dette. Jeg synes det er forferdelig at man setter to helt forskjellige grupper barn opp mot hverandre. Flyktningkrisen er den største siden andre verdenskrig, sa hun til FB.

Artikkeltags