Gå til sidens hovedinnhold

Fylkesmannen opphever kommunens beslutning om å nekte kalenderinnsyn

Artikkelen er over 3 år gammel

Fredrikstad kommune nekter medier og allmennheten innsyn i kalenderperioder for toppledere. Nå har Fylkesmannen opphevet beslutningen, og vi forventer at kommuneledelsen innfører åpenhet i forvaltningen også på dette området.

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kommunikasjonssjef Ingrid Trømborg skriver i et leserinnlegg at kommunen vil vurdere å gi innsyn i enkeltoppføringer i kalenderne til ansatte i Fredrikstad kommune. De tolker samtidig Sivilombudsmannen dit hen at det ikke går an å be om innsyn i hele kalenderoperioder, og nektet FB innsyn i definerte perioder fra kalenderne til tre av kommunens toppledere; ordfører Jon-Ivar Nygård, rådmann Ole Petter Finess og kommunalsjef Kari Sørum.

Fylkesmannen har nå opphevet kommunens beslutning og sagt at man ikke kan nekte innsyn i en periode. Kommunen må derfor vurdere saken på nytt.

Sivilombudsmannen ga Dagbladet medhold i å få innsyn for en lengre periode enn det FB har bedt om, påpeker Fylkesmannen. Med andre ord – det FB har bedt om av offentlig informasjon er helt rimelig.

Bakgrunn om kalenderinnsyn

Fredriksstad Blad ba i begynnelsen av september om innsyn i de jobbrelaterte avtalene i kalenderne til ordfører Jon-Ivar Nygård, kommunalsjef Kari Sørum og rådmann Ole Petter Finess.

Kommunen sa nei og mente de ikke har lov til å gå inn i kalenderne og hente ut det som er offentlige dokumenter, fordi de ansatte har anlednig til å legge inn sine private gjøremål.

FB intervjuet sivilombudsmann Aage Thor Falkanger, som sa at man ikke kan blokkere innsynsretten ved å legge inn private nedtegnelser. Han har allerede fastslått i flere uttalelser at de avtalene som har med jobben å gjøre er dokumenter som alle andre i forvaltningen.

Når det er sagt, fastslo Fylkesmannen allerede i 2016 at Fredrikstad kommune etter offentlighetsloven både hadde plikt til å vurdere enkeltoppføringer slik Trømborg viser til, og større oversikter over lengre perioder, noe Trømborg avviser at man må. Fylkesmannen skisserte også hvordan dette kunne gjøres på en enkel måte.

Det kan synes søkt å be om innsyn i kalendere. Noen mener det er grafsing i offentlig ansattes hverdag. Hvorfor er det så viktig?

Professor Jan Frithjof Bernt uttrykker det godt. Man oppretter en «innsynsfri sone» i den offentlige forvaltningen (ekstern lenke) dersom man nekter innsyn i kalenderne. Befolkningen har en grunnlovsfestet rett til å få vite hva forvaltningen foretar seg. Dokumenter er offentlige, med mindre det fins en hjemmel i loven til å unnta dem. Man har også rett til innsyn i e-poster, sms'er og andre dokumenter. Så hvorfor kalendere?

Hva om utbyggeren som ønsker å bygge 80 leiligheter eller et stort kjøpesenter på nabotomten din limer all informasjon om saken inn i møteinnkallinger til saksbehandler, i stedet for å sende mailer eller brev?

I praksis vil naboer eller offentligheten kunne fratas muligheten til å få vite om viktige saker i lokalsamfunnet på det tidspunktet man har rett til det, fordi aktører velger å kommunisere på en annen måte. Det undergraver innbyggernes demokratiske rettigheter.

Fredrikstad kommune har i sitt svar til Fylkesmannen også argumentert med at det er for arbeidskrevende, at vår innsynsbegjæring ikke er i «rimelig utstrekning».

Bernt sier det slik:

– Argumentet om at dette er arbeidskrevende møter vi stadig vekk, og det er klart et poeng. Men når Stortinget har vedtatt en lov om offentlig innsyn i forvaltningens dokumenter, betyr det at dette er en belastning forvaltningen må akseptere – og om nødvendig settes i stand til å bære, sier Bernt.

– Innsynsrett er ikke noe vi bare skal ha der forvaltningen synes den har tid til å gi oss det, legger han til.

I våre saker har de tre topplederne nektet å gi innsyn i sine kalendere. Nygård kan skjele til partifelle og ordfører-kollega Robin Kåss i Porsgrunn. Da Kåss ba om innsyn i kalenderen til miljøvernminister Ola Elvestuen, ble det avdekket at ministeren hadde hatt hemmelige møter med Bjørn Rune Gjelsten vedrørende et stort gift deponi i ordførerens kommune.

Kommunen har altså tydelig sagt at de vil vurdere å gi innsyn. Etter Fylkesmannens beslutning har vi store forventninger til at kommunen nå gjør det samme som de sier at de vil.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.