Gå til sidens hovedinnhold

Tone fikk Wilsemedaljen

Artikkelen er over 4 år gammel

Tone Eidsvold er lidenskapelig opptatt av å føre folkedans tradisjonen i Østfold videre. For det arbeidet ble hun tildelt Wilsemedaljen for 2016 søndag.

Tone har danset folkedans siden hun var barn. Så lidenskapelig opptatt av danseformen ble hun at hun studerte dans ved NTNU. 

Hun har dokumentert den eldste bygdedansen i Østfold, springdansen eller «springær» på film med et eldre dansepar fra Rakkestad.

Nesten som å puste

– Dansen har røtter tilbake til 1600- tallet forteller hun.

Les også: Ja da, vi deltar

Det var en stolt og glad medaljevinner som mottok medaljen i Olavs hall på Borgarsyssel museum søndag. I spalten «450 folk i Fredrikstad» har hun uttalt: «Folkedans er nesten som å puste for meg».

Dokumentert og tatt vare på

– Eidsvold har i snart en generasjon dokumentert, tatt vare på og videreformidlet folkedans- og folkemusikktradisjoner i Østfold. Særlig har hun utmerket seg i arbeidet med springdansen i Østfold gjennom sitt frivillige arbeid for Eidsiva fylkeslag (del av Noregs Ungdomslag) og BUL Sarpsborg, FolkOrg og Samarbeidsorganet for folkedans og folkemusikk i Akershus SAFFA, skriver avdelingsdirektør og jurymedlem Hege Hauge Tofte ved Østfoldmuseene.

Juryen

I juryen for Wilse-medaljen sitter Marit E Krog, representant for Østfold Historielag, Thor Haugsten, representant for Fortidsminneforeningen Østfoldavdelingen, lederen av Borgarsyssel Museums styre, Carl Einar Kure og avdelingsdirektør ved Østfoldmuseene–Borgarsyssel museum, Hege Hauge Tofte.

 

Wilsemedaljen

Innstiftet 1953 av Stiftelsen Borgarsyssel Muiseum til minne om Jacob Nicolai Wilse (1735-1801).

Wilse var sogneprest i Spydeberg/Eidsberg og kulturforsker.

Medaljen tildeles personer som på idealistisk og uegennyttig måte har fremmet Østfolds kulturhistorie og bidratt til vern av den

Kommentarer til denne saken