Gå til sidens hovedinnhold

Kraftig ut mot bruk av "Østfold-L" i NRKs barneprogrammer

Artikkelen er over 4 år gammel

Språkprofessor mener NRK driver med ansvarsfraskrivelse når de lar barn snakke med «Østfold-L» i barneprogrammer på NRK super.

Språkprofessor Finn-Erik Vinje slaktet også Fredriksstad Blad da avisen trykket en utgave på Fredrikstad-dialekt. Det er Minervanett som først omtalte saken.

Les også: – Jeg blir flau når jeg hører dialekten min på TV

– Det blir feil når barn fra Oslo-området bruker"Østfold-L» i dagligtalen. Det er ikke gunstig for barn som vokser opp, sier språkprofessor og riksmåls-nestor Finn-Erik Vinje til Dagbladet.

Språkforskning viser at «Østfold-L'n sprer seg raskt, og er i ferd med å ta over med voldsom kraft. I Oslo brukes den i alle bydeler og sosiale lag, også av voksne opp i 20-årene, viser en studie.

Vinje påpeker at «Østfold-L» inngår i dialekter, men at det blir feil når barn i Oslo-området bruker tykk L i dagligtale.

Les også: Ari Behn mobber Vinjes FB-mobbing

Redaktør Hildri Gulliksen sier til Minervanett at det viktigste er at barna er gode skuespillere.

– Hvis alt det andre er på plass, så caster vi av og til Oslo-barn med «Østfold-L», sier hun.

NRK Super er et barne-TV tilbud på NRK for barn mellom 2 og 12 år, og Vinje mener det er spesielt viktig å formidle korrekt språk til barn.

I NRK blir bruken av «Østfold-L'n» sett på som en del av den språklige utviklingen, i motsetning til feil uttale av kj-lyden i kjøtt og kino som ikke er tillatt i kringkasteren.

Etter hvert som flere nye og unge folk blir en del av staben til NRK vil «Østfold-L'n» komme til stadig fler av NRKs sendinger ifølge Solli.

Kommentarer til denne saken