Siv besøkte små håndverksbedrifter

Møtte finansministeren: Fra venstre Øivind Kvammen (Værste), Stian Sollie og Espen Johannessen fortalte hvordan forholdene for de små håndtverksbedriftene er.

Møtte finansministeren: Fra venstre Øivind Kvammen (Værste), Stian Sollie og Espen Johannessen fortalte hvordan forholdene for de små håndtverksbedriftene er. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

To lokale håndverksbedrifter og Værste fikk finansminister Siv Jensen sin oppmerksomhet da hun var en rask tur innom byen lørdag. De fortalte henne om sine utfordringer i arbeidsmarkedet.

DEL

– Det var veldig hyggelig og flott å få anledning til å formidle til finansministeren litt hva våre utfordringer som en liten håndverksbedrift i det daglige faktisk er, forteller innehaver av malerfirmaet H.A Johannessen, Espen Andre Johannessen.

Konkurrerer mot ufaglærte

Han er fjerde generasjon malermester og har 27 ansatte i firmaet. Stian Sollie i Sp Lasse Holst AS var også til stede og snakket om utfordringer med å skaffe seg kvalifisert arbeidskraft, og konkurransen med ufaglærte og ofte useriøse selskaper.

– I dag er det blitt for lett å starte et selskap man trenger ikke engang ha holdt i en murskje. Hvis man bare kan skaffe 30.000 i aksjekapital kan man sette i gang. Man bør ha et mesterbrev for å få drive en håndverksbedrift, fortalte han Siv.

Han etterlyste like vilkår for norske og utenlandske selskaper.

Vanskelig å rekruttere kvalifisert arbeidskraft

Både Johannessen og Sollie fortalte om en hverdag hvor det var vanskelig å rekruttere og beholde kvalifisert arbeidskraft.

– Det er lite tak i ungdommen. Mange orker ikke å stå opp om morgenen og har en dårlig arbeidsmoral. Andre har aldri gjort noe fysisk arbeid noen gang og orker knapt å løfte hendene over hodet, sa de.

– At vi senket kravet til aksjekapital skammer jeg meg ikke over. Vi har forenklet og tatt bort masse skjemaer for bedriftene for å gjøre det enklere og lettere for bedriftene. Vi har styrket lærlingtilskuddet mange ganger og ser nå på å fjerne arbeidsgiveravgiften for lærlinger, sa hun, og pekte også på at forsterket innsatsen i samarbeidet mellom etatene for å avdekke kriminelle bedrifter.

Gale holdninger

Litt for mange av ungdommen vokser opp med gale holdninger, men hun presiserte at det er mye pliktoppfyllende og bra ungdom også. Hun takket for seg og slo fast at det egentlig går ganske bra i kongeriket.

– Det at det nå snur, og er en økende etterspørsel gleder meg stort, sa hun.

Artikkeltags