Kommentar: Absurd situasjon etter politiets krumspring i «nazi-saken»

Politiet velger strategien «skjær alle over en kam», og forbyr både «informasjonsmøtet» i Gamlebyen og fredsmarkeringen i Fredrikstad sentrum, skriver FBs sjefredaktør (Tegning: Balder Andersen)

Politiet velger strategien «skjær alle over en kam», og forbyr både «informasjonsmøtet» i Gamlebyen og fredsmarkeringen i Fredrikstad sentrum, skriver FBs sjefredaktør (Tegning: Balder Andersen)

Artikkelen er over 3 år gammel

- Det kan som kjent være vrient å finne veien ut når man står innemalt i et hjørne, skriver FBs sjefredaktør.

DEL

KommentarFor en drøy uke siden skrev Fredriksstad Blad på lederplass at politiet hadde malt seg inn i et hjørne i det som nå begynner å ligne en farse rundt den først godkjente og senere forbudte marsjen til nazistene i Den nordiske motstandsbevegelsens i Fredrikstad med parolen «knus homolobbyen».

Årsaken til vår maleriske bildebruk var at vi mente politiet på dette tidspunkt ikke hadde annet valg enn å godta en ny søknad fra en annen aktør, men trolig med de samme deltakerne, om å arrangere «informasjonsmøte» i Gamlebyen 29. juli, samme dato som den opprinnelige marsjen skulle vært avholdt. Denne gangen var det ingen varslet hatefull/politisk parole, men søknad om å arrangere en seanse med ytringsfrihet som tema. Vi mente at denne «parolen» måtte være akseptabel i enhver juridisk vurdering, og at det i lille Gamlebyen måtte være overkommelig for politiet å ivareta alminnelig ro og orden, selv midt i fellesferien.

I mellomtiden har grupperingene som planla motdemonstrasjonen mot «knus homolobbyen»-marsjen jobbet videre med å planlegge en fredsmarkering i Fredrikstad sentrum. Dette arbeidet er velsignet av bystyret, og Fredrikstad kommune har påtatt seg en rolle med å koordinere arrangementet, for å sikre en god avvikling i fredelige former.

Politiet har nå brukt halvannen uke på å avgjøre søknaden om Gamlebyen-seansen. Konklusjonen som kom onsdag, er mildt sagt oppsiktsvekkende. Det kan som kjent være vrient å finne veien ut når man i billedlig forstand står innemalt i et hjørne. Politiet velger strategien «skjær alle over en kam», og forbyr både «informasjonsmøtet» i Gamlebyen og fredsmarkeringen i Fredrikstad sentrum. Begrunnelsen for forbudene er de samme; det trues med fysiske reaksjoner fra ytterliggående krefter til høyre og venstre mot begge arrangementene. I begge tilfeller baserer politiet seg tilsynelatende utelukkende på meldinger i sosiale medier. Det er ikke uvanlig at folk drar til litt ekstra der, trygt bak tastaturene sine, men politiet velger å ta meldingene meget alvorlig.

Og så; for å gjøre farsen komplett, understreker politiet at de ikke forbyr verken demonstrasjoner eller motarrangement per definisjon. Nei, det er kun på den aktuelle datoen 29. juli at dette er forbudt. Alle andre datoer, både før og etter, kan det søkes om tillatelse, og etter det jeg kan forstå skal det mye til for at politiet ikke vil gi godkjenning med tilpassede betingelser og begrensninger.

Dermed risikerer Fredrikstad å dras med denne elendigheten inn i det som helst skal være en gledesfylt og konfliktfri jubileumsfeiring. Det er en dårligere løsning for alle parter, enn om den gråsjatterte nazigjengen hadde fått si sin forkvaklede mening til massiv, muntlig og fargerik motstand 29. juli, og så ferdig med det.

Se video fra folkemøtet om den vanskelige ytringsfriheten:

Litteraturhuset inviterer til en samtale rundt ytringsfrihetens grenser. Bør nazistiske eller andre ekstreme organisasjoner ha rett til å marsjere i våre gater? Hvordan møter vi demonstrasjoner og ytringer fra grupperinger som har budskap de fleste av oss tar avstand fra? Og var det galt eller riktig av Litteraturhuset Fredrikstad å invitere Den nordiske motstandsbevegelsen til debatt? Er det greit at ytringer man tar sterk avstand fra kan knebles ved trussel om bruk av vold?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags