Minneord om Ronald Pedersen: En bauta i Fredrikstad-samfunnet har forlatt oss

Finn Ronald Pedersen døde natt til søndag 17.juni, etter en tids sykdom. Han ble 84 år gammel.

Finn Ronald Pedersen døde natt til søndag 17.juni, etter en tids sykdom. Han ble 84 år gammel.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Jeg er utrolig glad for alle de årene jeg fikk ha Ronald som min aller beste venn, og for alt vi skapte og opplevde sammen. Hvil i fred Ronald, i visshet om at du har satt spor etter deg, skriver Dag Solheim.

DEL

MINNEORD Finn Ronald Pedersen, eller Ronald som de fleste av oss kjente han som, er gått bort 84 år gammel. Han sovnet inn på Borge Sykehjem, eller Fredrikstad Korttidssenter, natt til søndag 17.juni, etter en tids sykdom. Med det er har en bauta i Fredrikstad-samfunnet forlatt oss.

Ronald ble født på Kråkerøy 2.februar i 1934, og med unntak av studieår i Gøteborg og 14 år i Sarpsborg er det på Blomsterøya han bodde.

Ronald var enebarn, han gikk på Smertu skole før middelskolen, og han studerte ved Gøteborg Tekniska Institutt. Sin første yrkeserfaring fikk han på NTP, og han fortalte mye om tiden der og ikke minst om pressingen av grammofonplater som bedriften gjorde. Her jobbet han, før ferden gikk videre til FMV, bland andre sammen med en av sine helter, FFK-legenden Roar Johansen. Fotballklubben var en kjær følgesvenn hele livet, og han engasjerte seg veldig rundt klubbens kamper helt til det siste. Han var FFK-medlem i over 60 år og han så laget i hundrevis av kamper i serie og cup, og ikke minst i et utall av Cupfinaler.

Minneordforfatter Dag Solheim og Ronald Pedersen.

Minneordforfatter Dag Solheim og Ronald Pedersen.

I 1959 giftet han seg med Anne Marie, og hun ble hans livsledsager helt til hun gikk bort på sensommeren i fjor. De første 14 årene av ekteskapet bodde de i Sarpsborg, og Ronald jobbet som bilselger hos Greåker Auto hvor han solgte Renault, og deretter hos landets eldste Volvo-forhandler Sarpsborg Automobilverksted. På slutten av 60-tallet ble han selger for Keddel&Bommen, der var han i 28 år før han fortsatte hos Mobil. Ronald ga seg ikke som yrkesaktiv før han hadde rundet 80. Han elsket livet på veien med besøk hos entreprenører og bønder med salg av olje-produkter. De siste tiårene drev han eget firma, Ronald Pedersens Agenturer.

Ronald hadde et veldig nært forhold til kundene sine og han elsket å være sammen med mennesker, men aller best trivdes han hjemme i generasjonsboligen i Skogveien, som han flyttet til i 1973 sammen med sin kjære Anne Marie. Når de kunne kose seg i den store hagen med blomster og trær, og med kaffekoppen ved kjøkkenbordet var han i sitt ess. At han var hjemmekjær gjorde sitt til at han kjempet lengst mulig for å kunne være i sitt eget hus, med radioen på NRK Østfold og fotball på TV’n. Han var også en utrolig stolt far, og sønnen Stein Roar betydde utrolig mye, det samme gjorde barnebarnet Andreas som ga han så mange gleder de 18 årene de fikk sammen.

Ronald satte spor etter seg i bybildet, og selv om han aldri spilte selv var han en markant leder i Fredrikstad Ungdomskorps, hvor sønnen spilte trombone. Hans engasjement i musikklivet førte til at han ble en del av Sentrumskomiteen i mange år, med ansvar for underholdning i byen når det var aktiviteter som Superlangdager o.l. Han var også leder for Musikkringen, aktiv i Fredrikstad Handelstand og i en periode var han en del av FFK sitt økonomiutvalg.

I 1985 stiftet han Ronald Schnipfelgrüber Tyrolerkapelle sammen med undertegnede, orkesteret som bærer hans navn er fortsatt meget populært og det har bookinger fram til og med 2022. I nesten 20 år stod Ronald i spissen for de populære Oktoberfestene på Phønix.

Klart for oktoberfest på Phønix: Ronald Pedersen (bak t.v) og Dag Solheim arrangerte Oktoberfest på Phønix nærmere 20 ganger. Her sammen med Lars Edvardsen (t.h) og Jan Seter i orkesteret "Ronald Schnipfelgrüber Tyrolerkapelle".

Klart for oktoberfest på Phønix: Ronald Pedersen (bak t.v) og Dag Solheim arrangerte Oktoberfest på Phønix nærmere 20 ganger. Her sammen med Lars Edvardsen (t.h) og Jan Seter i orkesteret "Ronald Schnipfelgrüber Tyrolerkapelle". Foto:

Fire år senere så Fredrikstad Bryggeriets Venner dagens lys og her har Ronald vært markant som President siden starten. Foreningen, som Ronald og jeg etablerte sammen, markerer seg med utdelingen av Fredrikstad Prisen Plankebærer’n, som går til noen eller noe som har gitt byen vår stor positiv oppmerksomhet i året som har gått. Den første prisen gikk til Egil «Drillo» Olsen, og i fjor ble Anno ved NRK og Strix tildelt prisen, og for noen uker siden var Byfergene som mottok den gjeve Plankebærer’n.

Engasjement i Fredrikstad Bryggeriets Venner tok Ronald og foreningen til Tsjekkoslovakia som gjester av landets Handelsdepartementet, og tyrolerorkesteret har etter invitasjon spilt på slottet til Prins Luitpold av Bayern i Fürstenfeldtbruck, et stolt øyeblikk for grunnleggerne.

Hedret: Fredrikstad modelljernbanesenter ved Arne Børresen fikk overrakt Plankebærerprisen for 2012 av Ronald Pedersen.

Hedret: Fredrikstad modelljernbanesenter ved Arne Børresen fikk overrakt Plankebærerprisen for 2012 av Ronald Pedersen. Foto:

Det var tungt for Ronald da hans kone måtte flytte til Borge Sykehjem i fjor sommer, og det ble en stor tomhet, da hun som hadde vært der ved hans side i nesten 60 år ble borte. Sammen med sin nærmeste familie og gode venner har han siden kjempet daglig mot sykdommen som til slutt seiret. Ronald etterlater seg en sønn og et barnebarn, og tankene går til Stein Roar, hans kone Bente og sønnen Andreas som har mistet en far, svigerfar og en bestefar.

Jeg er utrolig glad for alle de årene jeg fikk ha Ronald som min aller beste venn, og for alt vi skapte og opplevde sammen. Hvil i fred Ronald, i visshet om at du har satt spor etter deg.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken