Bakeriet sotet ned verandaen igjen

Christina Rønning Holden er lei av å stadig få terrassegulv, utemøbler og bilen griset ned av Cewexbakeriets sotutslipp

Christina Rønning Holden er lei av å stadig få terrassegulv, utemøbler og bilen griset ned av Cewexbakeriets sotutslipp Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Tålmodigheten er slutt for nabo Cristina Holden Rønning. Nå må Cewex-bakeriet ordne opp i utslippene sine umiddelbart, krever hun.

DEL

Mellom natt til mandag og frem til morgenkvisten har det igjen vært et større sotutslipp fra bakerivirksomheten.

– Store oljeholdige sotflak har lagt seg over terrassen, utemøblene, bilen og takvinduet mitt. Det er umulig å vaske bort og blir bare gnidd utover, sier nabo Christina Holden Rønning oppgitt.

Store sotflak fra utslipp fra Cewexbakeriet vegg i vegg har lagt seg utemøbler og terrasse

Store sotflak fra utslipp fra Cewexbakeriet vegg i vegg har lagt seg utemøbler og terrasse

Hun forteller at hun varslet bedriften på morgenkvisten, og ledelsen sa de skulle få vasket det bort.

Varslet kommunen igjen

Naboene til Cewex-bakeriet på Nabbetorp var luta lei av at bakeriet soter ned naboenes utemøbler og vinduer og forstyrret nattesøvn. I begynnelsen av april kontaktet de kommunen for å få hjelp.

– Jeg har også varslet kommunen igjen. Brannvesenets feieravdeling skal kontrollere pipa i nær fremtid, men jeg vurderer også å politianmelde bedriften for utslippet, forteller Holden Rønning.

De store sotflakene ligger som et teppe på verandaen som også er inngangspartiet til huset. Ytterveggene til bakeriet danner tomtegrensene til hennes eiendom.

Forholdene naboene klaget over kommer inn under blant annet forurensningsloven.

– Kommunen har sendt bedriften pålegg om å foreta støymålinger, iverksette skadedyrforebyggende tiltak og miljømessig drift av oljefyr, forteller overingeniør Reidun Ottosen i miljø- og landbruksavdelingen i kommunen.

Skal montere filter

Daglig leder Stian Hansen i Cewex-Eiendom AS foreller at de antagelig må montere et filter rundt hele pipa for å få bukt med utslippene. Det er en tralleovn som ble installert for fire år siden som ikke funger optimalt. Fredag skal brannvesenets feieravdeling ha inspeksjon av pipa, opplyser han.

– Det kommer en rengjøringsfirma og vasker hos naboene i morgen tidlig. Naboen ville ikke ha en baker med bøtte og kost, men en tredjepart, så det var det raskeste vi fikk til på strak arm, forteller Hansen.

Fått pålegg

Bedriften har fått pålegg om å foreta og levere en rapport som viser støynivået fra vifte og meltårn og tiltak for å redusere støyen dersom den er over tillatte grenseverdier. En tidsplan for dette skal også oppgis.

Samme dag skal de også levere rapporten fra feieravdelingens tilsyn med oljefyren. Sammen med rapporten skal det ligge en plan som viser hvordan oljefyren i fremtiden skal driftes på en miljømessig forsvarlig måte.

Bedriften pålegges også å etablere gode rutiner og et godt system som sikrer at avfallshåndteringen ikke tiltrekker seg skadedyr, og levere en oversikt som beskriver rutinene og systemet som er innført ved bedriften.

Varsler tvangsmulkt

Planene og rapportene skal leveres 29. mai, og kommunen varsler bedriften at dersom pålegget ikke følges innen gitt frist vil kommuneoverlegen vedta tvangsmulkt.

Rett før jul ble Cewex Eiendom AS truet med dagsmulkter på 1.000 kroner per dag dersom de ikke utbedret pålegg kommunen hadde gitt om utbedring av bygningen. En dialog om manglende vedlikehold av bakeribygningen hadde da pågått siden 2011. Forholdene ble først rettet da kommunen truet med dagsmulkter.

Artikkeltags